Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony megmentené az elbukott milliárdokat

Létrehozva:

Magyarország nem fogadja el Norvégia „diktátumát”, és a kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében – közölte a Miniszterelnökség szerdán. Budapest főpolgármestere ugyanakkor bejelentette: mindent meg fog tenni azért, hogy az elveszett 77 milliárd forint legalább egy részét megmentse Magyarország számára.

Ahogy tegnapi a Pesti Hírlap is megírta, végérvényesen elveszett a Norvég Alap 77 milliárd forintos, civil szervezeteknek szánt támogatása, miután az Orbán-kormány beleszólást akart az egyébként független pénzelosztásba. A norvég külügyminisztérium lezártnak tekinti az ügyet.

A döntést nem fogadja el a magyar kormány, véleményük szerint ugyanis a két ország közötti megállapodás szerint „konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet” – olvasható a közleményben, amely szerint a hét pályázó közül bárkit hajlandó volt elfogadni a kormány, kivéve az általuk „Soros György által támogatottnak” vélt Ökotárs szervezetet. Hozzátették: Norvégia olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint a Magyar Vöröskereszt.

A kormány szerint Norvégia ezzel megsértette az Európai Gazdasági Térség-tagságból származó kötelezettségeit, emiatt jogi lépéseket terveznek. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el, amelyben lefektették: „Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak” – írta közleményében a Miniszterelnökség.

A magyar kormány bejelentésével párhuzamosan Karácsony Gergely bejelentette, mindent meg fog tenni azért, hogy az elveszett összeg legalább egy részét megmentse Magyarország számára. Éppen ezért intenzív tárgyalást folytatnak a norvég partnerekkel arról, hogy a támogatást közvetlenül az önkormányzatok és a civil szervezetek kaphassák meg – írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere.

mti/168.hu/ph

(Kiemelt kép: POZSONYI ROLAND)

Legnépszerűbb cikkeink