Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tusk visszatért, pártja erősödött

Létrehozva:

Fotó: NurPhoto / AFP / Maciej Luczniewski)

A csütörtökön ismertetett felmérési eredmények szerint újra fő ellenzéki erő Lengyelországban a Polgári Platform, miután Donald Tusk volt kormányfő visszatért a lengyel belpolitikába, a párt élére.

A második legnagyobb az eddig legerősebbnek tekintett Polska 2050 tömörülés.

A volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt jelenlegi, bejelentése szerint ebből a tisztségből néhány hónapon belül távozó elnökét a Polgári Platform (PO) országos tanácsa szombaton választotta meg egyik alelnökének, és az egyelőre ismeretlen időpontú tisztújító kongresszusig megbízta a párt irányításával.

A pártok támogatottságával foglalkozó egyik elemző, Marcin Palade politológus Twitter-oldalán csütörtökre virradóan azt írta: a PO átlagolva 21,5 százalékos támogatottsággal rendelkezik a Tusk visszatérése után készült első két felmérésben, amelyeket a lengyel média megrendelésére az IBRIS és a United Surveys közvéleménykutató cégek készítettek el.

Tusk pártja 3,5 százalékkal jobb eredményt ért most el, mint a júniusi felmérésekben, míg fő ellenzéki riválisa, a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Polska 2050 ugyanilyen mértékben veszített, és támogatottsága 18 százalékosra esett vissza. A Polska 2050 április óta volt a legerősebb ellenzéki tömörülés a közvélemény-kutatási eredmények szerint.

A felmérések szerint továbbra is vezető Jog és Igazságosság (PiS) fő kormánypárt 37,5 százalékon áll a júliusi felmérésekben, ami egyszázalékos növekedést jelent júniushoz képest.

Az adatok megerősítik azokat az elemzői kommentárokat, miszerint Tusk visszatérése hatására legalább átmenetileg megugorhat a PO népszerűsége. A politikus szombaton a párt erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes parlamenti választásokra, és közölte, hogy a napokban találkozik a többi ellenzéki párt vezetőivel. Keddi sajtóértekezletén kijelentette: az ellenzéken belül „meg nem támadási megállapodásra” van szükség.

Összezárja sorait a kormánytábor is: a szombaton a PiS elnökévé újraválasztott Jaroslaw Kaczynski szerdán kijelentette, hogy egy újabb képviselő visszatérése után a kormánykoalíció visszaszerezte az alsóházban a többséget, amelyet június végén formálisan elveszített. A PiS vezető politikusai, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök, akit a szombati tisztújító kongresszuson a párt egyik alelnökévé választották meg, intenzív országjáró kampányt folytatnak, amelyben a Lengyel Megállapodás elnevezésű országfejlesztő kormányprogramot népszerűsítik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink