Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Németországban már domináns a delta változat

Létrehozva:

Utasok a Düsseldorfi Nemzetközi Reptéren | Fotó: MTI / EPA / Sacha Steinbach

Az új fertőződések csaknem kétharmada ennek a variánsnak tulajdonítható a Robert Koch közegészségügyi intézet vizsgálata szerint.

A delta variáns az év 25. hetében, június 21. és 27. között vált dominánssá, akkor az új fertőződések 59 százalékát okozta.

Egy héttel korábban 37 százalék, két héttel korábban 17 százalék, három héttel korábban 8, négy héttel korábban pedig csupán 4 százalék volt ez az arány a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint.

Az RKI rendszeresen elemzi a pozitív SARS-CoV-2 teszt-leleteket. Nagyjából minden tizedik ilyen leletet dolgozzák fel. Azt vizsgálják, hogy a vírus mely változata jutott be a fertőzött személy szervezetébe. Az eredményeket hetente közlik, az adatok pedig a kettővel korábbi hétre vonatkoznak.

A B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban felfedezésének helye alapján indiainak nevezett delta változat szétterjedésének tulajdonítható, hogy két hónapig tartó folyamatos enyhülés után az utóbbi napokban ismét romlott a járványhelyzet Németországban.

Az RKI csütörtöki adatai szerint 24 óra alatt 970 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, csaknem 10 százalékkal többet az egy héttel korábbi 892-nél. Az új esetek száma sorban a harmadik napon, az utóbbi hét nap alatt pedig ötödször emelkedett.

Ugyancsak az utóbbi napokban április vége óta először ismét a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett az úgynevezett reprodukciós ráta (R). A mutató az RKI csütörtöki számítása szerint 1,09-re emelkedett az előző napi 1,01-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz új fertőzött átlagosan 109 embernek adja át a vírust.

Az intézet szerint a delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges az újabb járványhullám elkerüléséhez. Az oltási kampány azonban az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány csütörtöki összesítése szerint az előző hét napon átlagosan 669 861 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt. Legalább egy adag védőoltást a lakosság 57,6 százaléka (47 872 792 ember) kapott. Teljes oltással a lakosság 40,8 százaléka (33 909 828 ember) rendelkezik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink