Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Minden EU-s pénzt bukhat Magyarország

Létrehozva:

Propagandatörvény helyett elfogadást! tüntetés 2021. 06. 14-én a Kossuth téren. | Fotó: Merész Márton

Az Európai Parlament az eddigi legkeményebb válaszlépésre készül az Orbán-kormány vitatott pedofilellenes törvénye miatt.

A Népszava birtokába került az Európai Parlament állásfoglalása. Az iratban az áll, hogy az EP „a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”.

Az EP-állásfoglalás előadója, Cyrus Engerer máltai szocialista képviselő, aki arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez. A szerző szerint az LMBTQI személyek jogait sértő magyar jogszabály nem elszigetelt eset, hanem „az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon”.

Az állásfoglalásban Cyrus Engerer arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul tegyen jogi lépéseket, és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására. Legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Egyben felkéri a tagállamokat, ha a biztosi testület elmulasztana határozott lépéseket tenni, akkor éljenek a szerződés adta jogukkal, és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink