Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Navracsics Tibor: Mark Rutténak nincs igaza

Létrehozva:

Fotó: AFP / SOOC / Alexandros Michailidis

A holland kormányfő azért téved, mert nem tud magyarul, nem ismeri a kifogásolt törvény szövegét és a mögötte álló kulturális kontextust – jelentette ki a fideszes egykori EU-biztos és országgyűlési képviselő a 168.hu KeljfelJancsi című műsorának pénteki adásában.

Mark Rutte holland miniszterelnök nemrég azt nyilatkozta, hogy amennyiben Magyarország nem hajlandó visszavonni az általa homofóbnak vélt pedofíliaellenes törvényt, abban az esetben távoznia kell az Európai Unióból. Navracsics Tibor szerint ez is azt mutatja, hogy „Nyugat-Európában bizonyos pártok és országok meg akarnak szabadulni Magyarországtól.” 

Hozzátette: az Európai Unióval a magyar kormány folyamatos identitás-vitában áll, mert az általunk kínált jövőkép egy alternatívát jelent az európai áramlat mellett. Leszögezte, Magyarországnak jobban megéri az Európai Unióban maradni, mert a földrajzi fekvésünkből adódóan is kiszolgáltatottak vagyunk, és fontosak számunkra az intézményi biztosítékok.

„Nincs olyan szándék a magyar politikai elit egyik zugában sem, amely Magyarország kiképését szorgalmazná” – fogalmazott Navracsics. Szerinte egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt az Európai Unióból való távozás, de az általános hangulatot aggasztónak tartja. 

A pedofíliaellenes törvénnyel kapcsolatban kiemelte: a probléma alapvetően a kétféle értelmezésben keresendő. Úgy látja, a törvény definiálásánál az egyik oldal a szűk szövegszerű interpretációra, míg a másik oldal a tág politikai kontextusra hivatkozik, ezért nem találnak közös pontot.

A műsorban szó esett az labdarúgó Eb-ről és a magyar válogatott teljesítményéről, valamint az ezt övező euforikus atmoszféráról is. Fiala János műsorvezető a magyar csapatot és a Fideszt vonta párhuzamba, mondván: a pártra sem lenne ilyen mértékben büszke a szavazótábor, ha nem győznének. Navracsics Tibor azonban úgy vélte, ezt a kettőt nem lehet összehasonlítani. „A Fidesztől nem a derék helytállást várják az emberek, hanem azt, hogy nyerjen” – hangsúlyozta. Szerinte a magyar csapattól a szurkolók azt várták, hogy lássák a játékosokat küzdeni, ez pedig teljesült. Megemlítette még a Fidesz 2002-es választási vereségét, amelynél ő mégis érzékelt egy „heroikus jellegű alulmaradási hangulatot”, valamint a közösségi élmény erejét. A politikus a hasonlattal arra utalt, hogy adott esetben a győzelemért folytatott dicső harc is elég a támogatás elnyeréséhez.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink