Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Navracsics nem gondolja, hogy elveszik Magyarországtól a soros uniós elnökséget

Létrehozva:

Egyetlen tagállam sem támogatja az uniós elnökség megvonását, amelyet az Európai Parlamentben kezdeményeztek. Ez már a szeptemberben induló választási kampány része – mondta az InfoRádióban a miniszter.

Navracsics Tibor a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint a tervek szerint 2024. júliusában munkába lépő  uniós elnökségre váró feladatokról is beszélt.

„Most is be kell bizonyítanunk, hogy meg tudjuk oldani, tudunk pártatlan közvetítők lenni az egymással konfliktusban álló felek között, már csak azért is, mert ez az ország presztízse szempontjából is nagyon fontos, hiszen jelentős mértékben javíthatja a Magyarországról kialakított képet” – mondta el a miniszter arra vonatkozóan, hogy a 2011-es európai uniós elnökség időszakában zajlott az arab tavasz, ekkor pedig az érintett országokban lévő külképviseletek kimenekítését is meg kellett oldani, amelyet Magyarország kifogástalanul végzett el – tette hozzá.

Navracsics szerint a tapasztalat elnöksége lesz a jövőre kezdődő elnökség. „Amikor 2024. július elsején Magyarország már második alkalommal az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait fogja ellátni, akkor az Európai Unió legtapasztaltabb kormányfője fogja irányítani, hiszen Orbán Viktor a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök most már az unióban, illetve a kormánynak több olyan tagja is van, aki a 2011-es első magyar európai uniós elnökségben is részt vett, méghozzá meghatározó szerepet játszott” – idézi a minisztert az InfoStart.

Ugyanakkor újszerű feladatokra is számítanak, mivel Magyarország tervezett elnöksége alatt az uniós intézmények tisztújítására is sor kerül a júniusi európai parlamenti választásokra, valamint júliusban alakul meg az új Európai Parlament, ősz folyamán pedig az Európai Bizottságnak is, ahogy az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete is új elnököt választ magának az év vége felé.

Azzal kapcsolatban, hogy kezdeményezték az Európai Parlamentben Magyarország uniós elnökségének elvonását, Navracsics nem tartja elképzelhetőnek.

„Én nem tudom elképzelni. Jogilag egyáltalán nem fordulhat elő, bár a politikában nincs lehetetlen, tehát attól még, hogy jogilag lehetetlen valami, politikailag előfordulhat, de én nem tudom elképzelni. Egyetlen tagállam sem támogatja ezt az ötletet, az Európai Parlamentről pedig tudjuk, hogy meglehetősen sajátos szabályrendszerrel mozgó intézményről van szó, ráadásul egy választási kampány már el is indult, szeptembertől az egyre intenzívebb lesz, én ezt a kijelentést a választási kampány részének tartom” – közölte Navracsics Tibor.

Szerinte polémia zajlott magyar uniós elnökségről, és voltak, akik szerint a Brüsszellel fennálló viták miatt el kellene venni Magyarországtól az elnökséget, de szerinte ez borítékolható volt az ellenérdekelt politikai erők részéről.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2018. január 22. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelõs biztosa beszédet mond a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián 2018. január 22-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsoltn)

Legnépszerűbb cikkeink