Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Navracsics: Szijjártó krakéler módon szólt be Brüsszelnek

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Stephanie Lecocq

A politikus szerint a tagállamok nyitási nyomás alatt vannak.

Az EU-n kívüli országokra is érvényes a keleti vakcinával oltottakra vonatkozó megkülönböztetés, nem csak Magyarországra, ezért is elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb, de az EU-ban is elfogadják azokat – mondta Navracsics Tibor, volt EU-s biztos, fideszes országgyűlési képviselő a 168.hu oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a közép-európai országokat tömörítő C5-találkozón. Hozzátette: a szabad utazás megvalósításához az egyes országok oltási bizonylatainak kölcsönös elfogadása vezethet. Navracsics Tibor szerint a külügyminiszter azt javasolta: kössenek közép-európai megállapodást ezek elismeréséről. Erre reflektálva a volt EU-biztos elmondta: nem a multilaterális, hanem a bilaterális, vagyis kétoldalú megállapodások kerülnek majd előtérbe – ezek pedig nem állnak szemben a várhatóan júniusban életbe lépő EU-s szabályozással.

Navracsics szerint Szijjártó Péter krakéler módon szólt be Brüsszelnek az ATV-ben, amikor azt mondta, hogy „a brüsszeli hölgyek és urak inkább vakcinát szereznének ahelyett, hogy egymást ötletekkel szórakoztatják.” Mindezt egy olyan Európai Tanácsban lévő javaslatról mondta, amit a magyar képviselők is támogattak.

A tagállamok nyitási nyomás alatt vannak, ezért kétoldalú megállapodásokat keresnek az uniós szabályozás megszületéséig – jelentette ki Navracsics, majd hozzátette: Magyarország nagy sebességgel köti ezeket a megállapodásokat, a spanyolok és a görögök ezzel szemben együtt tettek hitet amellett, hogy hajlandóak megvárni az uniós szabályozást. A volt EU-biztos szerint vannak és lesznek is olyan országok, amelynek szakmai, valamint egyértelműen politikai döntést hoznak majd. 

Kiemelte: egymilliárd embernél is több kaphatott már világszerte orosz és kínai vakcinát, ezeknek az embereknek is biztosítani kell a szabad mozgást. Véleménye szerint tehát az Európai Gyógyszerügynökség előbb-utóbb meg fogja adni a szükséges engedélyeket a Szputnyikkal és a Sinopharmmal kapcsolatban is. 

Azt is elmondta, hogy valóban komoly döntést jelent, hogy ki milyen vakcinával oltatja be magát, azonban e héttől kezdve már gyakorlatilag „dobálják a Pfizert az emberek után.”

Navracsics szerint az egy alapvető konfliktus, hogy amikor egy új vakcina feltűnik a láthatáron, meg kell-e várni az EMA engedélyezését, vagy tekintettel arra, hogy van saját intézményrendszerünk az engedélyezésre, vállaljuk a kockázatot, hogy kiugrunk a sorból. A politikus szerint az ellenzéki pártok azt akarták, hogy viselkedjünk tisztességes EU-tagállamként, a kormány viszont úgy gondolta, úgyis a végső eredmény számít majd. Fiala János szerint ebből az érvrendszerből hiányoznak a tudomány szempontjai, valamint hozzátette: az ellenzéki pártok és a szkeptikusok nem azt mondták, hogy ne vegyünk keleti vakcinákat, hanem azt, hogy azokat be kellene vizsgálni.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink