Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rendőrök állták a sajtó útját

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: John Ondreasz / Pixabay

Érvényes sajtóregisztrációja ellenére sem léphetett be Ruszin Zsolt adószakértő-szakújságíró a Kúria Markó utcai épületébe.

Több készenléti rendőr fizikailag megakadályozta, hogy az újságíró tudósítást készíthessen egy magánszemély és a NAV közötti adóügyi vitával kapcsolatos per ítélethirdetéséről – számolt be a Media1.hu. A portál másik újságírója a Médiatanács és a Klubrádió közötti per mai tárgyalásáról készített volna tudósítást, ám az épületbe ő sem léphetett be.

Ruszin Zsolt a Media1 megbízásából érkezett volna az ítélethirdetésre, emiatt hetekkel ezelőtt elküldték a hivatalos regisztrációt, amit a legfőbb bírói szerv vissza is igazolt. A rendőrök azonban csütörtökön a visszaigazolt akkreditációja ellenére sem engedték be Ruszint az épületbe, azzal az indoklással, hogy ha az újságíró jelen lenne a tárgyalóteremben, akkor azzal megzavarhatná a bíróság munkáját.

Emellett egy már áprilisban hatályát vesztett (még a sajtóregisztrációt megelőző) kormányrendeletre és belső elnöki utasításra hivatkoztak. Hozzátették: Ruszin semmilyen körülmények között nem léphet be az épületbe, ugyanis a tárgyalás szerintük már zajlik, azonban mint kiderült, ez nem volt igaz, a tárgyalás ugyanis késve kezdődött el.

Lelkes Péter ügyvéd, a NAV-ot beperlő magánszemély jogi képviselője a Kúria épülete előtt azt mondta a portál tudósítójának, hogy a bíróág Elnöki titkárságán panaszt emel, amiért a bírósági ítélethozatalról nem készülhetett felvétel, azon nem lehetett jelen a sajtó. A felperes, illetve jogi képviselője úgy véli, ezzel a felperesnek sérültek a jogai, amiért a publikum nem értesülhetett az ügyéről és az ítéletről.

Szalay Dániel, a portál főszerkesztője a Klubrádió és az NMHH Médiatanács döntése elleni, a frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása miatti fellebbezés tárgyalására érkezett csütörtökön a Kúriához, azonban ő is karhatalmi ellenállással találta szemben magát. A tárgyalás időpontjáról tegnap délután értesült, egyből le is adta regisztrációját, azonban mivel nem telt el 24 óra a leadás és a tárgyalás között, a regisztráció érvénytelen volt. A portál az eset után kérdéseket küldött a Kúriának, illetve tiltakozását fejezte ki.

Média1 / 168.hu

Legnépszerűbb cikkeink