Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Egerek milliói lepték el az ausztráliai Új-Dél-Wales állam vidékeit

Létrehozva:

Több száz egér egy siló alatt | Fotó: Harry Gaynor

Hatalmas károkat okoznak a házakban és a termésben.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint sok helyen annyi az egér, hogy nem látszik tőlük a házak padlója, a mennyezeten keresztül pedig hallani, ahogy a több ezer rágcsáló kaparászik. Egy család arról számolt be, hogy azért égett le a házuk, mert az egerek elrágták az elektromos vezetékeket.

Az állam kormánya szerint „abszolúte példátlan” egérinvázióról van szó, és csak találgatni lehet, hogy hány millió rágcsáló özönlötte el a vidéket. Adam Marshall agrárminiszter figyelmeztetett, hogy amennyiben nem sikerül gátat szabni az egerek szaporodásának, az társadalmi és gazdasági válságba taszíthatja Új-Dél-Wales vidéki településeit. A helyi agrárkamara szerint az egerek egymilliárd ausztrál dollárnyi termést zabálhatnak fel. Egy farmer az AP-nek azt mondta: vetnek, és reménykednek, hogy az egerek nem falják fel a gabonát.

Új-Dél-Wales kormánya 50 hektoliter egyébként betiltott mérget rendelt Indiából az invázió megfékezésére, ám az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá a bromadiolon vészhelyzeti alkalmazását. Félő ugyanis, hogy a szer nem csak az egereket irtja ki, hanem ragadozóikat, köztük a ragadozómadarakat és a macskákat is megtizedeli.

„Ezt azért kell megtennünk, mert szupererős megoldásra van szükség, ami olyan, mint a napalm, és megsemmisíti ezeket az egereket” – érvelt a méreg bevetése mellett az agrárminiszter.

Az okozott kár mellett az érintettek szerint a szag a legborzasztóbb, ugyanis nappalra az éjjel aktív egerek milliói elrejtőznek, és csak a húgyszag és bűzölgő, oszladozó egértetemek tömege marad hátra.

„Egész nap ez van. Kimegy az ember, kihelyezi a csapdákat, hogy legalább valamennyire mérsékelje a károkat, aztán hazajövök, és nincs más, csak a döglött egerek bűze” – panaszkodott egy gazdálkodó. „Beveszik magukat a padlásra, és ha nincs megfelelően lezárva a helyiség, akkor az ágyba is bemásznak. Ismerek embereket, akiket összeharapdáltak az ágyban” – mondta el Jason Conn, aki egy gazdálkodó család ötödik nemzedékét képviseli Új-Dél-Walesben.

Egy másik gazda marhaitatóból állított csapdát éjszakára, és arra számított, hogy pár száz egértetemet fog benne találni reggelre. „Nem annyi lett. 7500 lett” – idézte fel. A farmerek arra is panaszkodnak, hogy az egérürülék és a döglött állatok teteme az ivóvíz tárolására felállított tartályokat is beszennyezi, s többen megbetegedtek a víztől. A megoldást többen a téli fagyoktól remélik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink