Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mesterséges intelligenciával teszik hibamentessé a gyártást (x)

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egyre több nemzetközi vállalat vezet be gyáraiban MI-rendszert, amelyek észlelik és megelőzik az anomáliákat és a rendellenes működést a gyártási folyamat során. Szakértők szerint a megoldások révén a gyárak hatékonyabbak, termelékenyebbek és környezetbarátabbak lehetnek, a termékek pedig még jobbak lesznek, ráadásul többmillió eurót takaríthatnak meg.

Noha a nemzetközi gyártóipari cégek már jó ideje ismerik a mesterséges intelligencia (MI) kínálta lehetőségeket, legalábbis elméletben, a gyakorlatban még nem feltétlenül alkalmazzák széles körben azokat: a német vállalatok több mint fele (58 százaléka) hatalmas potenciált lát a modern technológiában, de hétből csak egy (14 százalék) használja jelenleg a mesterséges intelligenciát az Ipar 4.0-hoz – állapította meg 2020-ban a Bitkom, Németország digitális szövetsége, amely 1999 óta képviseli a digitális gazdaság több mint 2700 vállalatát.

A mesterséges intelligencia alkalmazása leginkább az olyan technológiailag fejlett területeken vált bevett gyakorlattá, mint például az autóipar, de akár az internetes szerencsejáték oldalakat látogatók, például a rulett online verzióját kedvelők körében is nagy népszerűségre tehet szert a jövőben.

 

A vállalatok üdvözlik a technológiai vívmányokat

A Bosch AI Future Compass kutatásának megállapítása szerint a németek egyértelmű többsége (60 százalék) szívesen látná az AI, azaz a mesterséges intelligencia fokozott alkalmazását az iparban, főként az olyan ágazatokban, mint az autó- vagy a repülőgépgyártás. A 2020 végén bemutatott tanulmány szerint a válaszadók több mint kétharmada üdvözölné az MI alkalmazását a gépek meghibásodásának diagnosztizálásában, illetve egyéb high-tech területeken is.

A márkák ennek tükrében egyre elkötelezettebbek a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések használatát illetően. Nem csoda, hisz a korszakalkotó megoldások segítenek minimalizálni a gyártási műveletekben a hibás termékek számát, javítják a gépek és rendszerek kihasználtságát, egyben optimalizálják a gyártási folyamatokat, segítségükkel a gépek és a termékek megtanulják, hogyan lehetnek okosak és előrelátók. A Bosch esetében például a gyártáshoz kapcsolódó alkalmazásainak meghatározó részét képezi a munkahelyek automatikus vizuális felügyelete, az intelligens gyártás menedzseléséhez készült szoftverek és a kifinomult energiagazdálkodás.

 

A gazdaság sokat profitálhat a mesterséges intelligencia elterjedéséből

A mesterséges intelligencia jótékony hatását tanulmányok sora erősíti meg, amelyek szerint a gazdaság különösen sokat profitálhatna abból, ha a mesterséges intelligenciát széles körben alkalmaznák Németországban. A legnagyobb költségmegtakarítási potenciál (több mint 50 százalék, azaz 182 milliárd euró) a mesterséges intelligencia által támogatott gyártásban rejlik az eco – Association of the Internet Industry és Arthur D. Little 2019-es cikke szerint. Ezért is döntenek a márkák sorra a megoldás mellett. A már említett Bosch 2021-ben vezeti be világszerte a BCAI által fejlesztett mesterséges intelligencia megoldást, elsőként mintegy 50 hajtásláncgyártó üzemében, ami összesen több mint 800 gyártósor csatlakozását jelenti az MI-hez. Előrejelzések szerint a megoldás eredményeként az elemző platform minden nap több, mint egymilliárd adatüzenetet tárol majd. A vállalat a tapasztalatokat és a műszaki szaktudását is beépíti a gyártáshoz használt új MI-technológia fejlesztésébe.

Legnépszerűbb cikkeink