Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb terhet jelent az orvosoknak a külföldre utazók adminisztrálása

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Vajda János

Bezzegh Attila orvos a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban beszélt a problémáról, amelyet méltánytalannak nevezett.

A minap derült ki, hogy a Görögországba és más külföldi országokba utazóknak kötelező egy utasazonosító űrlap benyújtása, amelyben oltásuk állapotára és védettségükre vonatkozó adatokat kell megadniuk. A védettségi kártya és az oltási igazolás felmutatása ellenére a befogadó ország fenntarthatja a jogot, hogy szúrópróba szerűen tesztet is végezzenek. A plasztik védettségi kártya kétnyelvű, de a papír oltási igazolás nem, ez okozza a problémát.

Bezzegh elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos panaszaikkal csütörtökön rengetegen keresték fel azt az oltópontot, ahol ő is dolgozik. Az egészségügyi dolgozóktól azt kérték, hogy adjanak ki számukra angol nyelvű igazolást, amelynek először nem tudtak eleget tenni, majd később egy turisztikai oldalról tudtak hozzájutni a szó szerinti fordítással ellátott angol nyelvű dokumentumhoz. Az adminisztrációval foglalkozó kollégák a meglévő oltási igazolásról átírták az adatokat, majd aláírták a dátumokat – mondta Bezzegh a szürreálissá fajult helyzetről. 

Kiemelte: az a kérdés is felmerült, hogy ki lehet az a felelős orvos, akinek ezt alá kell írnia, ugyanis több hónap távlatából nem lehet elvárni, hogy ugyanaz az orvos írja alá az angol dokumentumot, mint aki tette azt a magyarral. Mint kiderült, bármelyik adott oltóponton dolgozó orvos, illetve a háziorvosok is aláírhatják – jelentette ki, majd hozzátette: további fennakadást okozott, hogy többen úgy gondolták, a plasztikkártya után már nem lesz szükség az igazolásra, emiatt eldobták. Az EESZT-ben ugyanakkor minden szükséges információ megtalálható, ami szükséges egy ilyen dokumentum újbóli kiállításához. 

Bezzegh elmondta, hogy nem tudnak mást tenni, kitöltik a papírokat, ugyanis nincs elegendő ember az oltópontokon. Mindazonáltal megjegyezte, méltánytalan, hogy a szakembereket ezzel a feladattal tovább terhelik, és hozzátette: előre tart attól, mekkora pluszterhelést jelent majd ez, ha a mostaninál többen szándékoznak elhagyni az országot. Mint mondta, a helyzet kezelését az is nehezítette, hogy az intézményben nyomtató sem állt rendelkezésre, ezért meg kellett kérni az oda látogató személyeket, hogy menjenek el, és nyomtassanak maguknak. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink