Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rég nem látott létszámban lesznek az olimpián magyar asztaliteniszezők

Létrehozva:

Pergel Szandra és Szudi Ádám a japán Josimura Maharu és Isikava Kaszumi ellen játszik a legjobb nyolc közé jutásért a budapesti asztalitenisz-világbajnokság vegyes páros versenyében a Hungexpón 2019. április 24-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Minimum öt fős lesz a magyar pingpongos különítmény.

Az asztaliteniszező Szudi Ádámnak nem sikerült kvótaszerzés, így egyéniben nem indulhat az olimpián, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz ott Tokióban, ahova egyébként rég nem látott létszámú magyar csapat utazhat.

A múlt héten Szudinak volt esélye arra, hogy hogy megváltsa repülőjegyét Japánba, ám ez sajnos nem sikerült. A 24 éves magyar játékos ugyanis a Portugáliában rendezett olimpiai selejtező versenyen a legjobb 16 közé jutásért az ukrán Jevgenyij Priscsepától vereséget szenvedett. Hozzá kell tenni, akkor sem jutott volna sokkal tovább, ha nyer, hiszen a mérkőzés közben megsérült a válla.

„Kihasználtuk az orvosi szünetet, de Ádám gyakorlatilag alkalmatlan volt a játékra. Ha összejött volna a továbbjutás, a következő mérkőzését még aznap este le kellett volna játszania, de arra esély sem volt” – mondta Muskó Péter szövetségi kapitány.

A vereség tehát azt is jelenthetné, hogy Szudi lemarad az olimpiáról, de ez nincs így, hiszen kiderült, hogy Pergel Szandrával vegyes párosban szinte biztosan ott lehet majd a japán fővárosban. Ott ugyanis a világranglistán olimpiát érő helyen állnak, több kvalifikációs verseny pedig már nem lesz a játékokig, tehát meg sem tudják előzni őket.

Ezzel együtt rég nem látott létszámban lesz ott az olimpián a magyar válogatott. Csapatban korábban sosem szerepeltünk olimpián, így tavaly januárban a női válogatottunk történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy kvalifikálta magát. A portugáliai selejtezőn a Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária trió harcolta ki a kvótát, konkrétan négy személy részére, hiszen a háromfős csapat mellett egy tartalékot is lehet nevezni. A koronavírus miatti halasztás a szülés után visszatérő Póta Georginának is esélyt ad, hogy ott lehessen a játékokon, Bátorfi Zoltán szövetség kapitány már jelezte is, hogy az utolsó pillanatig kivár a kerethirdetéssel. A csapatkvóta egyben azt is jelenti, hogy női egyesben is indíthatunk két játékost. A férfiaknál ugyan a csapat nem tudta kiharcolni a részvételt, Majoros Bence azonban az előző, dohai kvalifikációs versenyen remek győzelmekkel megvalósította gyerekkori álmát, jegyet váltott az olimpiára. No és – mint fentebb jeleztük – valószínűleg ott lesz Szudi Ádám is, Pergel Szandrával vegyes párosban. A női tartalékjátékossal együtt tehát minimum öt fős lesz a magyar pingpongos különítmény, amire legutóbb 1988-ban Szöulban, a sportág olimpiai debütálásán volt példa. Akkor Bátorfi Csilla, Urbán Edit, Klampár Tibor, Harczi Zsolt és Kriston Zsolt képviselte a magyar asztaliteniszt.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink