Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gémesi György: Csak formalitás volt a megbeszélés

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Kedden önkéntes egészségügyi dolgozóként visszatért korábbi munkahelyére, a kistarcsai kórházba a gödöllői polgármester.

A gödöllői polgármester a 168.hu-n futó KeljfelJancsi című műsorban elmondta, egyelőre csak orvosok mellett dolgozhat, a munka azonban így is komoly fizikai akklimatizációt igényel.

Gémesinek már a járvány korábbi szakaszaiban is eszébe jutott a visszatérés – az önkéntes felhívás láttán eldöntötte, most, amikor tényleg nagyon nagy a baj az egészségügyben, kötelessége besegíteni. Véleménye szerint a megfeszített munkatempó arra késztette a hatalmat, hogy az egészségügyi végzettséggel rendelkezők segítségét kérje, ami egyértelműen jelzi, hogy nagy a gond. “A betegeknek és a kollégáknak akarok segíteni a magam eszközeivel” – mondta. 

Gémesi – Falus Ferenchez hasonlóan – nem a kötelező adminisztrációs rendszeren jelentkezett szolgálatra, hanem egyenesen a kistarcsai kórház igazgatójánál. Ennek elmondása szerint az az oka, hogy előzőleg öt évet dolgozott ott, majd megjegyezte, a megfelelő vezetőnél jelentkezett, és aláírták a szerződést, a kötelező protokoll adminisztrációs körein már korábban átestek. Kiemelte: mivel 30 éve nem dolgozott betegellátásban, ezért egyelőre csak orvosok mellett dolgozhat, a munka azonban komoly fizikai akklimatizációt igényel. 

„Kötelező lenne négy óránként kimenni levegőre újra átöltözni, de van, aki nem tud kimenni, mert egyszerűen nem tudja otthagyni a betegeket” – mondta a polgármester. Jövő héten folytatja a munkát a kórházban Gémesi, de arról is szó van, hogy városvezetői feladatai mellett ügyeletet is vállal. Kiemelte: nem azért hozta meg ezt a döntést, hogy reflektorfényben legyen, a polgármesteri munkájától ezt el akarja választani.

Gémesi szerint az egész pandémia nagyon gyorsan átterelődött a politika színterére: nagyon nehezen tudnak az emberek tájékozódni, és azt a kevés információt is legtöbbször pártoktól szerzik meg. Szerinte a járványkezelés terén voltak szakmai alapon meghozott döntések, de számos politikai jellegű is akadt. „Sehol a világon nincs olyan, hogy nem fognak össze az önkormányzatokkal, hanem szűkítik a mozgásteret” – mondta.

Ahogy arról lapunk 3. oldalán bővebben is olvashatnak, Balla György kormánybiztos szerint nincs szükség a városok kompenzálására a helyi iparűzési adó felének elvonása miatt. Az egyeztetés kapcsán Gémesi elmondta, az egész megbeszélés csak formalitás volt, és már az elején leszögezte Balla, hogy döntési kompetenciája nincs az ügyben. “Korrekt hangvételű megbeszélés volt, de a mentalitás felfoghatatlan” – jelentette ki a gödöllői polgármester, majd hozzátette: ezzel nem a város vezetőit hozzák rossz helyzetbe, hanem az embereket.

PH

Legnépszerűbb cikkeink