Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szabad bejutást kérnek a kórházakba az újságírók

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Nyílt levelet írtak 28 sajtóorgánum nevében.

Reggel nyolc óráig 28 sajtóorgánum írta alá azt a nyílt levelet, amelyben azt kérik a kormánytól és az Operatív Törzstől, tegyék lehetővé, hogy a kórházakba beléphessenek az újságírók, akik tudósítani szeretnének a Covid-osztályokon tapasztalható állapotokról.

A nyílt levélben megemlítik, hogy „a jelenlegi szabályok szerint az orvosok, ápolók nem beszélhetnek szabadon a nyilvánosság előtt, miközben a sajtó munkatársait nem engedik be a kórházakba, így nem tudunk beszámolni arról, mi történik azok falai között”, miközben többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Írországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztráliában készülhettek kórházi riportok.

Az aláírók kérése, hogy „engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak COVID-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát”; „Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne »nevük elhallgatását kérő forrásokra« hivatkozva kelljen beszámolnunk a valódi helyzetről”; „Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen”.

A levélben indoklásként szerepel, hogy „az információhiánynak súlyos következményei vannak. Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet”.

PH

Legnépszerűbb cikkeink