Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor az üzbég kapcsolatot erősíti

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Közös nyilatkozatot írt alá tegnap Savkat Mirzijojev üzbég államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A két ország közötti kapcsolatok „stratégiai partnerség” szintjére emeléséről tárgyaltak.

A hivatalos üzbegisztáni tájékoztató szerint a kétoldalú kapcsolatok a munkaügy, az atomenergetikai szakemberképzés, a mezőgazdaság, a kultúra és a kutatás-fejlesztés területén erősödnek majd. Megállapodás született emellett a Debreceni Egyetem üzbegisztáni képzéseinek programjáról is.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök a helyi sajtónak arról beszélt, hogy Üzbegisztán és Magyarország között a kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek – a kétoldalú áruforgalom négy év alatt megháromszorozódott. Mint mondta, a tárgyalások során elsősorban a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése kapott hangsúlyt.

A találkozó diplomáciai fénypontjaként az üzbég elnök átnyújtotta a magyar miniszterelnöknek Arany János Rege a csodaszarvasról című művének Üzbegisztánban nemrég kiadott fordításának egy példányát. A könyv érdekessége, hogy az előszót maga az üzbég államfő jegyzi. Szóba került, hogy a költemény fordítója Iszhak Ibragim, Vámbéry Ármin, az ismert magyar keletkutató és utazó közeli barátja volt, és összesen három évtizeden át élt a magyar fővárosban.

A két állami vezető fontos célként jelölte meg, hogy erősödjenek a kapcsolatok a két ország üzleti körei és régiói között. A üzbég fővárosban, Taskentben tartott tájékoztatón megerősítették, hogy nézeteik egybeesnek a „béke, a biztonság és a stabilitás megerősítésének az ügyében”. 

Orbán Viktor az MTI-nek tett nyilatkozatában azt mondta, a magyar-üzbég kapcsolatok biztos lábakon állnak, amit onnan is lehet tudni, hogy bár a járvány miatt a világkereskedelem volumene csökkent, a magyar-üzbég kereskedelemé mégis jelentős mértékben növekedett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink