Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Karantén várja a Lengyelországba utazókat

Létrehozva:

Lengyel határőrök védőfelszerelésben ellenőrzik az ország területére belépő busz utasait a cseh határnál fekvő Gorzyczkiben 2020. március 9-én. Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette, hogy Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is egészségügyi ellenőrzést vezetnek be. Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A PCR- vagy az antigénteszt mentesít a beutazásnál, de a Lengyelországban elvégzett teszt is mentesít a karantén alól.

Február végétől azonos előírások vonatkoztak a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határon át beutazókra, ezeket most kiterjesztik a schengeni övezet összes országából érkezőkre, akár külföldi, akár lengyel állampolgárról van szó.

A közúti és a légiközlekedéssel utazókat egyaránt csak a karantén alól a külföldön végzett, 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt negatív eredménye menti fel. Feloldják utólag a karantént azok esetében is, akik már a határátlépés után, Lengyelországban végeznek vírustesztet, melynek eredménye negatív lesz.

A schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket eleve karanténba küldik, ez alól csak a már Lengyelországban elvégzett teszt menthet fel.

A lengyel infrastrukturális miniszter, Marcin Horala figyelmeztetett: az új szabályok miatt hosszabb, akár többórás várakozásra kell számítani érkezéskor a lengyelországi repülőtereken.

Piotr Müller kormányszóvivő a beutazási szabályok szigorítását azzal indokolta, hogy Németországban és más európai országokban jelentősen gyorsul a járvány terjedése.

Lengyelországban is a járvány tetőzését várják a következő napokban. Hétfői adatok szerint egy nap alatt 16 965 új fertőződést mutattak ki, ami mintegy 2,3 ezerrel több, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 11 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 37 ember hunyt el, ami azt jelenti, hogy a halálozási adatok csökkentek az előző hétfőhöz képest.

Több mint ötezerrel nőtt viszont egy hét alatt a kórházban kezeltek száma. Jelenleg 29 920 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 2985-en vannak lélegeztető gépen.

Lengyelországban a hétfő délutáni adatok szerint 5 882 581 oltást adtak be, ezen belül 1 992 611 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak.

Müller egy reggeli tévéinterjúban elmondta: június végéig legalább 10 millió embert terveznek beoltani a mintegy 31 millió felnőtt lakos közül. A varsói katonai kórház igazgatója, Grzegorz Gielerak professzor hétfőn a PAP hírügynökségnek elmondta: a jelenlegi járványhullám átvonulása után, 4-5 hét múlva a lengyelek 45-50 százaléka szervezetében lehetnek majd antitestek, így a beoltottakkal együtt a lakosság a nyári szünet végéig elérheti a nyájimmunitást.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink