Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Újra erősödik a torokgyík

Létrehozva:

diftéria, torokgyík
Képünk illusztráció | Fotó: Russell Watkins / Egyesül Királyság kormánya

A diftéria, más néven torokgyík is újra felütheti a fejét, ha nem vigyázunk.

Ez egy olyan betegség, amit a harmincas években egyszer már legyőztek, és ami ellen hatékony védőoltás áll rendelkezésre, ennek ellenére, mégis újra elkezdhet terjedni – írja egy friss brit-indiai kutatás nyomán a Qubit. A tudósok a Corynebacterium diphtheriae baktérium 122 év alatt végbemenő genetikai változásait vizsgálták. Az eredményekből úgy tűnik, hogy a kórokozó már több antibiotikumra is rezisztenssé vált, a megbetegedések száma emelkedik, ennek pedig részben az is az oka, hogy sok helyen csúszik a torokgyík elleni oltás beadása az éppen zajló világjárvány miatt. 

A diftéria elleni oltásban található antitestek a baktérium toxinját célozzák, ahogy az ellenszérumban lévő antitestek is ehhez kapcsolódnak. Fertőzés esetén a betegséget antibiotikummal kezelik. Mindkét esetben némi aggodalomra adhat okot, hogy a mostani kutatás szerint a baktérium toxintermelő génjében 18 különböző mutáció keletkezett, ezek közül pedig több is alkalmas rá, hogy megváltoztassa a toxin szerkezetét, ezzel pedig olyan variánst hozzon létre, amely ellen nem, vagy csak kevésbé lehet hatásos a most széles körben alkalmazott védőoltás.

A szakértők szerint azonban egyelőre nincs ok pánikra, Gordon Dougan, a kutatás egyik résztvevője ugyanis azt mondja, hogy ez még nem jelenti azt, hogy teljesen haszontalan lenne a védőoltás. Figyelmeztet ugyanakkor, hogy érdemes nyomon követni a kórokozó evolúcióját. Pankaj Bhatnagar, a WHO indiai kirendeltségének vezetője szerint a betegség kezelésében egyelőre nem okoz különösebb gondot az antibiotikum-rezisztencia, de a baktérium genetikai változásai előrevetítik, hogy létrejöhetnek olyan variánsok, amelyek ellen a bevett penicillines kezelés nem lesz hatásos. Ezért nem szabad szem elől téveszteni a baktérium változásait, így megelőzhető egy újabb világjárvány kitörése. A diftériás megbetegedések száma világszerte növekszik, de sehol sincs a korábbi nagy járványokhoz képest, amelyek majdnem akkora pusztítást végeztek Európában, mint korábban a pestis. A népnyelv egyébként azt nevezte el torokgyíknak a betegséget, mert egy áttetsző hártya jön létre a felső légutakon, amely idővel leválik, és elzárhatja a légcsövet, ha azonban a betegnek sikerül felköhögnie, száraz, pikkelyes gyíkbőrre emlékeztet.

PH

Legnépszerűbb cikkeink