Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Több rendőr is elhagyta Mianmart

Létrehozva:

A rohamrendőrök által a tiltakozókra lőtt töltényeket mutatja egy tüntető a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetésen Mandalajban 2021. február 26-án. | Fotó: MTI / AP

Vannak, akik megtagadják a független médiával szembeni leszámolást.

Hírügynökségi jelentések szerint a mianmari biztonsági erők körbevettek szerdán Rangunban egy vasúti épületegyüttest, amelyben a katonai rezsimet ellenző, sztrájkoló vasúti dolgozók tartózkodnak.

A sztrájkoló ranguni vasutasok annak a polgári engedetlenségi mozgalomnak a tagjai, amelyben a állami szféra más területeinek dolgozói is részt vesznek, és ezzel fennakadásokat okoznak az országban amellett, hogy nap mint nap tüntetések vannak a február eleji katonai hatalomátvétel miatt, és ezeket a hadsereg és a rendőrség igyekszik kegyetlenül elfojtani. Egy jogvédő szervezet, a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület közlése szerint. Már több mint hatvan tüntető halálát okozták a hatóságok, és 1900-at őrizetbe vettek. A hadsereg és a rendőrség többször használt éles lőszert a tüntetők ellen. A napokban interjú készült egy mianmari rendőrrel, aki elmondta, hogy voltak köztük olyan rendőrök, akik hozzá hasonlóan megtagadták a tűzparancsot, majd a szomszédos Indiába menekültek.

A sztrájkoló vasutasok épületei az egyik ranguni pályaudvar mellett találhatók. Többen feltettek olyan felvételeket a közösségi médiára, amelyeken látszik, hogy a biztonsági erők körbeveszik az épületegyüttest. A rendőrség kedden folytatta a független médiával szembeni leszámolást: rajtaütött két sajtóorgánumon, és letartóztatott két újságírót. A február 1-jei katonai hatalomátvétel óta 35 újságírót tartóztattak le a Myanmar Now című lap összesítése szerint, de közülük 19-et már szabadon engedtek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden este nem tudott megállapodni arról a brit kezdeményezésű nyilatkozatról, amelyben elítélték volna a mianmari katonai hatalomátvételt, önmérsékletre szólították volna föl a katonai vezetést, és újabb büntetőintézkedésekkel fenyegették volna meg. Diplomaták közlése szerint valószínűleg folytatódnak a tárgyalások a nyilatkozatról, mert Oroszország, Kína, India és Vietnam módosításokat terjesztett be a javaslathoz: nem neveznék puccsnak a puccsot, és nem fenyegetnék büntetőintézkedésekkel a katonai vezetést.

Ba Mio Thein, a katonai puccs nyomán feloszlatott felsőház egyik volt képviselője közölte kedden, hogy hatósági őrizetben meghalt a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) volt kormánypárt egyik vezető tisztségviselője, akit aznapra virradóan tartóztattak le. Zav Mjat Linn az ország elmozdított korábbi vezetője, Aung Szan Szú Kjí pártjának tisztségviselője volt. Ő már a második NLD-tisztségviselő, aki életét vesztette a hatósági őrizetben.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink