Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Stadionból oltópontot – reagált az ellenzék a kormányzati bejelentésekre

Létrehozva:

Indonéziában a tömeges koronavírus-oltásra átalakított stadion. Fotó: EPA / MAST IRHAM

Reakció-szemle.

Az álláskeresési járadék megemelése, 100 százalékos bértámogatás és táppénz, válságkezelő alapjövedelem, tárgyalás a pályaelhagyó egészségügyisekkel, az istentiszteletek felfüggesztése – egyebek mellett ezt követelik az ellenzéki pártok a kormánytól a csütörtökön bejelentett szigorítások kapcsán.

Szükségesnek és elkerülhetetlennek tartja a csütörtökön bejelentett szigorító intézkedéseket az LMP, a párt szerint ugyanakkor nem kerülhető meg a kormány felelőssége a kialakult helyzetben. A Facebookon megjelent állásfoglalás szerint az LMP 100 százalékos táppénzt követel a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek, valamint teljes körű bértámogatást minden olyan szektorban, ahol esett a bevétel. Az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni és mikrovállalkozók részére jövedelempótló támogatást, rezsidíjhaladékot, a fix terhek (mint amilyen például a kamarai tagdíj) felfüggesztését, az álláskeresési járadék megemelését és meghosszabbítását sürgeti az ellenzéki párt.

 

Istentiszteletek, kaszinók

Fekete-Győr András is a Facebookon reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a kormányinfón tett bejelentéseire. A Momentum elnöke úgy véli, ideje felpörgetni az oltások beadását, most ugyanis több mint 150 ezer vakcina áll a raktárakban. Fekete-Győr azt javasolja, hogy ha szükséges, alakítsák a futballstadionokat oltóponttá, ahogy ez a Barcelona stadionjával is történik. „A katasztrofális időzítésű Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyt pedig töröljék el, és adjanak meg minden segítséget a frontvonalban harcoló orvosoknak és szakápolóknak!” – írja a momentumos politikus, aki a kaszinók azonnali bezárást követelte a kormánytól.

Csakúgy, mint a Demokratikus Koalíció. A pártok ezen követelése egyébként késő délutánra okafogyottá vált, a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint ugyanis „a szolgáltatások körében a zárva tartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik”. A DK ezen kívül a misék, istentiszteletek szüneteltését is sürgeti, mert szerintük ezek az események is a fertőzés melegágyainak tekinthetők „akkor is, ha a fideszesek erről nem akarnak tudomást venni”.

 

Segíteni, akin lehet

Jakab Péter szintén Facebook-posztban követelt azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajbajutottaknak, valamint az álláskeresési járadék megemelését. A Jobbik elnöke leginkább a szerinte éppen összeomlóban lévő egészségügy megmentését sürgeti, és arra szólítja fel a kormányt, hogy fejezze be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését és elüldözését. „Nélkülük ugyanis nem lesz győzelem” – fogalmazott Jakab.

 

A gyerekekért

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szorgalmazta, hogy a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülök jövedelemkiesés vagy bármilyen más hátrány elszenvedése nélkül lehessenek távol munkahelyüktől. Harangozó Tamás szerint minden családnak biztosítani kell a digitális oktatásban való részvételhez szükséges eszközöket, továbbá nem maradhatnak meleg étel nélkül azok a gyerekek, akik ehhez csak az iskolában jutnának hozzá. Az MSZP javasolja, hogy a kialakult helyzet miatt az idén csak az írásbeli érettségiket tartsák meg.

A párt szerint az „eddig is kevés, hónapokig csúszó bértámogatás” mellé azonnal le kell hívni az uniós támogatásokat is, máskülönben tömeges elbocsátások lesznek. A koronavírus-fertőzöttek 100 százalékos táppénze mellett Harangozó szükségesnek nevezte „az ország mindennapi működtetésében részt vevők” azonnali beoltását, valamint, hogy akár egyenként tárgyaljanak az egészségügy „erőszakos átalakítása” miatt a pályát elhagyó ötezernél több emberrel.

A Párbeszéd szerint a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy a munkáltatók engedélyezzék a szülők otthoni munkavégzését, és azért is, hogy a gyermekükkel otthon maradó szülők ezt szabadságkeretüket felhasználása nélkül, 100 százalékos fizetés mellett tehessék meg. „Szintén követeljük, hogy az állam a korlátozások miatt érintett szektorok újranyitásáig teljes, 100 százalékos bértámogatást biztosítson – közvetlenül – a munkavállalóknak, és adjon havi 100 ezer forint válságkezelő alapjövedelmet a munka és jövedelem nélkül maradóknak” – írták a Facebookon.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink