Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem sok babér termett az ellenzék számára az időközi választásokon

Létrehozva:

Finoman szólva sem voltak sikeresek az ellenzéki pártok az időközi választásokon: alig volt olyan jelölt, aki ellenzéki színekben győzött volna.

A május óta lezajlott 183 időközi választások adatai szerint az áprilisi parlamenti választás kudarca után az ellenzék jelentős pozíciókat veszített a helyhatóságokban is, Ráadásul főleg Budapesten, ahol tavasszal még helytálltak – igaz, vidéken a legtöbb helyen el sem indultak saját jelölttel – írja a Hvg.hu.

1,6 százalék

Értékelésük szerint az ellenzéki egység felbomlása rányomta a bélyegét az elmúlt hónapok időközi önkormányzati választásaira is.

Legutóbb vasárnap, a parlamenti képviselővé lett Momentum-elnök, Gelencsér Ferenc “utódlására” kiírt I. kerületi választáson kapott ki a közös ellenzéki jelölt, Korsós Borbála a kormánypárti Fazekas Csillától, így a párbeszédes polgármester, V. Naszályi Márta által vezetett önkormányzat képviselő-testületében gyakorlatilag megszűnt az ellenzéki többség.

A lap összesítése szerint elmondható, hogy az időközik mindössze 1,6 százalékában született egyértelműen azonosítható ellenzéki győzelem. A három darab ellenzéki győzelem egyike volt az újpesti időközi, de szintén ellenzéki győzelem született júniusban a Heves megyei Gyöngyösön és szeptemberben a Pest megyei Isaszegen – ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy egyik helyen sem indult pártszínekben Fidesz–KDNP-s.

Legnépszerűbb cikkeink