Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Filippov Gábor: A járvány miatt megváltozik az állam szerepe

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A politikai elemző Fiala János vendége volt.

Politológusok szempontjából hatalmas kérdés, hogy hosszútávon milyen változást hoz a járványhelyzet az állam szerepében, az állam és az állampolgárai viszonyában, valamint az egyes demokráciákban – mondta Filippov Gábor politikai elemző a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában.

A saját családjából minden ötödik ember elkapta a koronavírust, egy rokonának voltak súlyos tünetei. „Nagyon ijesztő a posztcovidos állapot, a koronavíruson átesett családtagjaim a mai napig is különböző tüneteket produkálnak, de sajnos semmit se tudni erről a jelenségről. Nincs válasza az orvostudománynak arra, mit lehet tenni a posztcovid tünetekkel” – tette hozzá Filippov. „A magánéletünkben teljesen megváltozott az életmódunk, például a szabadidőnk eltöltése. Sokkal több logisztikát követel a munkaidő, rengeteg koordinációval jár a gyerekek ellátása, igaz, szorosabban összetart a családunk. Ugyanakkor az Egyensúly Intézetnél már az első hullám is tragikus volt” – fogalmazott a politikai elemző.

Szerinte a politológusok szempontjából hatalmas kérdés, hogy hosszútávon milyen változást hoz a járványhelyzetre való reagálás az állam szerepében, az állam és az állampolgárai viszonyában, valamint az egyes demokráciákban. „Társadalmi szempontból fontos változás, hogy az elmúlt évben felgyorsult a szakpolitika szerepe. Az is megváltozott, hogy mit tehet meg a demokratikus állam. A járvány tekintetében még az úgynevezett gazdasági jobboldal is azt gondolja már, hogy nemcsak az az állam szerepe, hogy gazdasági versenyképességet biztosítson, hanem igenis szóljon bele az egyes társadalmi feladatokba. Az egészségügy például gazdasági értelemben klasszikus pénznyelő automata, viszont már senkinek sem kérdés, hogy az egészségügy feladata, hogy a víz felett tartsa az emberek fejét” – mondta az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

Azt is megemlítette, mennyi mindenben változott az Egyesült Államok politikája és hozzáállása az állampolgáraihoz. „Az USA-ban, amely klasszikusan liberális állam, 40 éve vitatkoznak arról, mit tehet meg az állam, és mit nem. Ugyanakkor az elmúlt évben a republikánus vezetésű Egyesült Államok olyan feladatokat vállalt magára – például az egészségügyi ellátást – amiket korábban el se lehetett volna képzelni. Az USA olyan gazdasági sokkot élt át, amely az 1929-es gazdasági világválsághoz hasonló. Ráadásul itt volt az egyik legnagyobb a halálozási ráta. Hosszútávon hivatkozási alap lesz az Egyesült Államok cselekvéssorozata” – fejtette ki Filippov.

A Keljfeljancsi műsorvezetője egy hasonlattal élve azt is megkérdezte a politológustól, szerinte mitől függ, hogy elsüllyed-e napjaink Titanicja. „Ez rengeteg összetevőn múlik. Néha kapitányt váltanak a hajókon, néha fellázad a legénység. Engem leginkább az érdekel, hogy melyik hajó tudja elkerülni a jéghegyet, melyiknek sérül az oldala, és melyik hajó lesz az enyészeté” – zárta a beszélgetést az Egyensúly Intézet vezetője.

PH

Legnépszerűbb cikkeink