Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Fidesznek módosítania kell az alapszabályát

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A jelenlegi verzió szerint az Európai Parlamentbe választott képviselők az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják.

Az Európai Néppárt (EPP) szerdai ülésén megszavazta új eljárási szabályzatát, amely lehetővé tette, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni. A Fidesz – miután sejthető volt, hogy éppen a magyar kormánypárt tagjain próbálnák meg először alkalmazni az új rendelkezéseket – kilépett a legnagyobb európai pártcsalád képviselőcsoportjából. A KDNP képviselője, Hölvényi György továbbra is a frakció tagja marad.

 

A felfüggesztés

A Fidesz és az Európai Néppárt csatája nem most kezdődött el. A 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés óta kiéleződtek az ellentétek, ami 2019-re odáig jutott, hogy 13 tagpárt kezdeményezte a néppárt elnökségénél a Fidesz kizárását, tagságának felfüggesztését. 

A magyar kormánypárt akkor a mostanihoz hasonló stratégiát követve nem várta meg, hogy az EPP döntsön róla, hanem saját párttagságának felfüggesztését kérte. A Fidesz emiatt nem vehetett részt a pártgyűléseken, nem szavazhatott és nem állíthatott jelöltet semmilyen pártos posztra az Európai Parlamentben. 

Már ekkor is komoly kérdéseket vetett fel, hogy miként tudta meghozni rendkívüli gyorsasággal a döntést a nagyobb kormánypárt. A Népszava cikke ekkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy a pártelnök egyedül határozzon ilyen kiemelt fontosságú döntésekben. 

 

Alapszabályba foglalva

Már csak azért sem, mert a Fidesz Magyar Polgári Szövetség 2017-es alapszabályának 4. paragrafusa kimondja, hogy a Szövetség tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek, a 107-es paragrafus pedig megerősíti: „a Szövetség választási listáján az Európai Parlamentbe választott képviselők, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják”.

Az alapszabály értelmében a pártban nagyobb horderejű döntéseket az Országos Választmány, az Országos Elnökség, a pártelnök és a Kongresszus hozhat, azonban a néppártból való távozás szándéka nem ment át a belső döntéshozó testületeken – legalábbis a nyilvános információk szerint. 

Az alapszabály értelmében az Országos Választmány feladata, hogy „két kongresszus között állást foglal a Szövetség politikáját érintő kérdésekben”, míg az Országos Elnökség „irányítja a Szövetség külkapcsolatait.”

A kongresszus „a Szövetség legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve”, amely „elfogadja és módosítja a Szövetség Alapszabályát”, valamint „elfogadja és módosítja a Szövetség Elvi Nyilatkozatát és Programját” és „politikai állásfoglalásokat fogad el”. 

 

Kéne a kongresszus

Ennek értelmében a néppártból való kilépést hosszas párton belüli egyeztetésnek kellett volna megelőznie. A pártelnöknek, Orbán Viktornak nincs semmilyen önálló döntési jogosultsága olyan ügyekben, mint a párttagság egyoldalú felfüggesztése, vagy éppen az európai pártcsalád frakciójából történő kilépés. Ahhoz pedig, hogy másik frakcióba üljenek be a fideszes politikusok, alapszabály-módosításra lenne szükség, amelyre a kongresszus jogosult. Márpedig járvány idején nehézkes lesz lebonyolítani egy olyan eseményt, ahol legutóbb több mint 1400 szavazattal választották újra Orbán Viktort pártelnöknek, tehát több ezer ember jelenlétével kell számolni.

A 168.hu kérdéseivel felkereste a Fidesz sajtóosztályát is, levelükben arra szerettek volna választ kapni, hogy történt-e alapszabály-módosítás a mandátumuk felfüggesztése óta, és ha igen, pontosan mit tartalmaz ez a módosítás, valamint, hogy mikor született meg az ezzel kapcsolatos döntés, és melyik pártfórum döntött erről. Testvérlapunk a cikk megjelenéséig nem kapott választ. 

Egyelőre nem tudni, hogy az EPP után melyik frakcióban ülnek majd a fideszes politikusok, azonban az irány sejthető. Orbán Viktor kormányfő Szamizdat 6. címmel közölt írást a közösségi oldalán, amelyben úgy fogalmazott:

„Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe”. 

A Fideszt eddig legtöbben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjával boronálták össze, amelynek elnöke az a Giorgia Meloni, aki a jobboldali Olasz Testvérek vezetőjeként jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink