Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Svéd késelés: terror vagy ámokfutás?

Létrehozva:

Fotó: MTI / AP / TT Hírügynökség / Mikael Fritzon

Hét ember sérült meg abban a késes támadásban, amelyet még szerda délután követtek el Svédország déli részén. 

A huszonkét éves támadó Vetlanda város központjában csapott le áldozataira, akik közül hárman súlyos sérüléseket szenvedtek. A támadót a kiérkező rendőrök lábon lőtték, jelenleg kórházban ápolják.

A rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a férfit késsel a kezében vették őrizetbe, és megerősítették azt is, hogy afgán állampolgár. A gyanúsított 2018-ban költözött Svédországba – írta meg a BBC News a svéd médiára hivatkozva.

A helyi rendőrfőkapitányság szerint az elkövető nem ismeretlen a bűnüldöző szervek számára, de az AFP hírügynökség szerint eddig csak kisebb bűncselekményekkel gyanúsították.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök a Facebookon posztolt az esettel kapcsolatos fejleményekről. A posztban azt írta, ez a „borzalmas erőszak” arra emlékeztet, „mennyire gyenge lábakon áll a biztonságunk”.

„A társadalom együttes ereje néz szembe ezekkel az aljas cselekedetekkel” – fogalmazott a kormányfő.

A rendőrség közlése szerint vizsgálják, hogy van-e terrorral összefüggő indíték a támadás mögött. Ez némiképp ellentmond az ügyészség állításának, akik korábban korábban azt mondták, hogy a terrorizmust kizárták. A rendőrök mindenesetre házkutatást tartottak a gyanúsított lakásán, ahol bizonyítékokat gyűjtöttek, és kihallgatták a szomszédokat.

Öt különböző bűncselekményt azonosítottak egymástól néhány száz méterre – mondta Jonas Lindell helyi rendőrfőkapitány. Az egyik szemtanú, Asa Karlqvist virágboltos a Vetlanda-Posten című helyi lapnak azt mondta: „Sikoltást hallottunk az utcáról, aztán belépett egy férfi az üzletbe, és azt kiabálta, hogy megszúrták”.

A virágboltban elsősegélyben részesítették az oda bemenekülő áldozatot, akinek a vállán ejtett sebét nyomókötéssel látták el. egy másik tanú a helyi lakos az egyik svéd televíziónak arról számolt be, hogy a lakása ablakából látta, ahogy a gyanúsítottat elviszik.

Legnépszerűbb cikkeink