Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nemes Gábor: Véget ért Orbán pávatánca

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

„Azzal, hogy kilépett a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából, véget ért Orbán Viktor pávatánca, innentől fogva azt csinál, amit akar, nincs, aki fékezze” – véli a külpolitikai tudósító.

„Eddig a Néppárt és különösen Angela Merkel domesztikálni akarta Orbánt, de mostantól senki se szabhat neki gátat” – mondta Nemes a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában pénteken. Bár a tudósító elolvasta a Fidesz kilépési nyilatkozatát, amelyet Manfred Weber néppárti frakcióvezetőhöz írt Orbán Viktor, számára azonban nem derült ki, mivel nem ért egyet az Európai Néppárt. Nemes elmondta: a Fidesz távozása nagyon érdekelte a nemzetközi sajtót. „Vajon miért pont most keményített be az Európai Néppárt frakciója, és miért nem előbb?” – tette fel a kérdést Fiala János műsorvezető. Nemes Gábor szerint az Európai Néppárt is meg akarta várni, hogy 2020. december 6-án elfogadják a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetést.

„Orbán Viktor a történetet most úgy interpretálja, hogy a Fidesz lépett ki az Európai Néppártból, holott az Európai Néppárt frakciója szavazta meg azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból” – emlékeztetett a külpolitikai újságíró. Fiala rákérdezett, honnan fogjuk észrevenni, hogy bármi változik a Néppártból való távozás után. Nemes Gábor azt felelte, hogy változhat az ország megítélése, megeshet, hogy kevesebb nagyberuházó érkezik hozzánk.

A műsorvezető arra is rákérdezett, euroszkeptikussá válhat-e a Fidesz. „Míg 2004-ben hatalmas volt az eufória, hogy Magyarország az EU tagjává vált, manapság már az a retorikája a Fidesznek, hogy majd mi megmutatjuk, milyen a jó Európa” – válaszolt a tudósító. És hogy van-e visszatérés a Fidesz számára az Európai Néppártba? „Soha se mondd, hogy soha, a Fidesz is változhat, bár nincsenek illúzióim. Én még emlékszem arra a lánglelkű Orbán Viktorra, aki a Liberális Internacionálé alelnöke volt. Ugyanakkor mindig minden elképzelhető” – zárta a beszélgetést Nemes Gábor.

PH

Legnépszerűbb cikkeink