Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Készülnek a magyarok a gyorskorcsolyázó világbajnokságra

Létrehozva:

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Jövő héten kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnoksága, ahol a magyar sportolók is rajthoz állnak. 

Az elmúlt években nem volt arra példa, hogy a magyar gyorskorisok ne indultak volna el az év fő versenyén, ám a koronavírus-járványnak köszönhetően most minden változik. Az például már kiderült, hogy Dél-Korea, Kína és Japán hivatalosan is jelezte, sportolóik nem utaznak el a világbajnokságra.

A mieink viszont ott lesznek, ráadásul a visszalépéseknek köszönhetően a női váltónk is indulhat Dordrechtben, sőt, még az is elképzelhető, hogy a férfiak egyéni versenyében az eredeti kettő helyett három korcsolyázó is jégre léphet. A hölgyeknél két magyar indulhat az egyéni küzdelmekben. 

„Természetesen sajnáljuk, hogy az ázsiai short trackesek hiányoznak majd a világbajnokságról, de mi erről nem tehetünk. Mi ott leszünk a vb-n és természetesen nyerni akarunk” – írta Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a szövetség weblapján, és már ki is hirdette az utazókeretet. A férfiaknál a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba mellett Varnyú Alex és az amerikai születésű Krueger John-Henry, míg a nőknél Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka és a mindössze 16 éves Somodi Maja utazhat a hollandiai Dordrechtbe. A csapat összeállítása az elmúlt hetekben rendezett tesztek eredményei, az edzésen mutatott teljesítmények és az edző stáb szakmai véleménye alapján alakult ki. 

A névsorból látszik, hogy világkupagyőztesünk, vagyis Jászapáti Petra – aki a januári, gdanski Európa-bajnokság előtt dőlt ki a sorból koronavírus-fertőzés miatt – ott lehet a többiekkel Hollandiában. A válogatott egyébként most még gőzerővel dolgozik a Gyakorló Jégcsarnokban, hamarosan pedig a világbajnokság helyszínén készül.

Érdekesség, hogy szinte napra pontosan három évvel ezelőtt szerezte meg a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor,Liu Shaoang és Burján Csaba összeállítású csapat Magyarország első téli olimpiai aranyérmét.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink