Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Puskás Aréna: Nem alagút, hanem aluljáró épül

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A stadion Facebook-oldalán megjelent közleményben kacsának nevezték Stummer állításait – nem cáfolták viszont az építkezés tényét.

Kedd délután egy, a Facebookon közzétett videójában arról beszélt a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, hogy hétfőn olyan papír birtokába jutott, amely szerint Orbán Viktor „egy saját alagutat akar magának építeni a Puskás Arénába kétmilliárd forint értékben”. 

Stummer János azt is elmondta a videóban, hogy „sok évre” titkosítani akarták ezt a beruházást az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságán keresztül – a bizottsági elnök szerint azért, hogy elkerüljék a botrányt, amit a hír okozhat.

Később Stummer némileg árnyalta a videóban mondottakat: a hvg.hu kérdésére már úgy fogalmazott, hogy a tervezett alagút a védett személyek ki- és beléptetésére szolgálna, akik így elkerülhetnék az embertömeget. 

Délután a Puskás Aréna Facebook-oldalán megjelent közleményben kacsának nevezték Stummer állításait – nem cáfolták viszont az alagút építésének tényét. A magyarázat szerint a Puskás Aréna annak idején úgy kapott engedélyt, hogy fél év elteltével felül kell vizsgálni azt a közlekedési megoldást, amely szerint „a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába”. Az Aréna bejegyzése szerint a felülvizsgálat azt az eredményt hozta, hogy célszerű volna fizikailag is elkülöníteni a védett személyek és az esetenként több tízezres közönség útvonalait.

 

„A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró” – áll a Puskás Aréna posztjában. Ahhoz azonban, hogy az aluljárót kockázatmentesen hozhassák létre, vagyis hogy az ezzel kapcsolatos információk ne kerülhessenek illetéktelenekhez, „az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva.”

Bárhogy is: Stummer Jánosnak a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként titoktartási kötelezettsége van, annak pedig, hogy minősített adatot hozott nyilvánosságra, akár büntetőjogi következménye is lehet. A Telexnek azt mondta Stummer, hogy felhívta őt Pintér Sándor belügyminiszter, akivel abban egyeztek meg, hogy csütörtök délután találkoznak a belügyminiszternél, hogy négyszemközt beszéljenek a beruházásról.

A büntetőjogi következmények mellett a politikaiak sem elhanyagolhatók: Stummer a Magyar Hangnak azt mondta, nem mond le a bizottság éléről, de arra számít, hogy az Országgyűlés már jövő héten felmenti őt. Hozzátette: a kiszivárogtatott tervet nem tartja titkos információnak, hiszen a stadiont az adófizetők tízmilliárdjaiból építették.

Legnépszerűbb cikkeink