Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Iráni szóvivő: Eddig sem fejlesztettünk atomfegyvert, ezután sem fogunk

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Ebrahim Noruzi

Nagyon nagyot ígért Irán.

Szaíd Hatibzadeh, az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn elmondta: országa tovább korlátozza a 2015-ös atomalkuból fakadó kötelezettségeit, amennyiben az egyezmény többi aláírója nem tesz eleget az abban foglaltaknak. Hatibzadeh hangsúlyozta: kormányának be kell tartania azt a parlament által nemrég elfogadott törvényt, amely korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek szabad mozgását Iránban. A február 21-én életbe lépő törvény csak a Teherán által engedélyezett – hivatalosan is nukleáris létesítménynek minősített – telepekre engedélyezné a belépésüket. A szóvivő azonban leszögezte: ez nem jelenti, hogy teljesen leállítják az ellenőrök tevékenységét.

Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter múlt heti nyilatkozatára kitérve, amelyben Alavi azt mondta, Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel, Hatibzade kijelentette: Irán eddig sem fejlesztett és ezután sem fejleszt nukleáris fegyvert. Eközben hétfőn Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Kyodo News japán hírügynökségnek reményét fejezte ki, hogy Tokiónak az Európai Unióval közösen sikerül rávennie Joe Biden januárban beiktatott amerikai elnököt az Iránt sújtó szankciók visszavonására. Zaríf hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések a nemzetközi joggal ellentétesek, és felszólította Tokiót, hogy oldja fel a szankciók miatt befagyasztott, a síita államot illető közel 3 milliárd dollár zárlatát. Hozzátette, hogy a felszabadított összegen élelmiszert és gyógyszereket vásárolnának. Az iráni külügyi tárca vezetője szerint Japán és Dél-Korea összesen közel 10 milliárd, Teheránt illető dollárt zárolt.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette a nemzetközi atomalkuból, és visszaállította a Teherán elleni szankciókat. Irán ezt követően sorra állt el a szerződésben rögzített vállalásaitól, egyebek közt újrakezdte nagyobb töménységű urán előállítását. Biden kormánya továbbra is mérlegeli az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket Irán és a további hat nagyhatalom közt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink