Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ukrajna: Irán háborús bűnrészes a terrorbombázásokban

Létrehozva:

Iránt az Ukrajnában elkövetett agresszió és háborús bűncselekmények cinkosává teszi az, hogy Oroszországot fegyverekkel látja el – jelentett ki az ukrán külügyminisztérium hétfő esti közleményében.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hét alatt Oroszország több mint száz csapást mért iráni kamikaze drónokkal lakóépületekre, erőművekre, szennyvíztisztító telepekre, hidakra és játszóterekre számos ukrán városban. Emiatt több tucat ember, köztük gyerekek haltak meg, illetve szenvedtek sérüléseket, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának egyharmada pedig megrongálódott, és károk keletkeztek két kijevi diplomáciai intézmény épületében is. A minisztérium a közleményében arra nem tért ki, mely országok diplomáciai épületéről van szó.

„Az ukrajnai hódító háború megvívásához és az ukrán állampolgárok megöléséhez szükséges fegyverek biztosítása Iránt cinkossá teszi Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, háborús bűneinek és terrorcselekményeinek bűntettében”

– szögezte le a tárca.

Kijev felszólította Teheránt, hogy haladéktalanul állítson le minden fegyverszállítást Oroszországnak, ellenkező esetben az ország és vezetése viseli a felelősséget „egyebek mellett az Oroszország Ukrajnában elkövetett háborús bűntettei miatti nemzetközi perekben is”.

Mint arról korábban beszámoltunk Október 17-én ismét súlyos terrorbombázás ért több ukrajnai várost, köztük Kijevet is. Az október 10-i orosz akciótól ez annyiban különbözött azonban, hogy – talán a harctéren is nagyon szükséges, nagy rakétákkal spórolva – az orosz hadsereg most szinte kizárólag iráni gyártmányú Sahíd kamikaze-drónokkal próbálta a legnagyobb pusztítást és rémületet elérni a civil lakosságban.

Legnépszerűbb cikkeink