Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elfoglalta Avdijivkát az orosz hadsereg

Létrehozva:

Fontos stratégiai célpont volt az orosz hadsereg számára Avdijivka, itt található ugyanis az Avdiivka Kokszgyár, ami korábban Ukrajna egyik igen jelentős nagyvállalata volt.

Mint azt szombaton megírtuk, az ukrán védelmi erők emberéletek megmentése és a hadműveleti helyzet javítása érdekében visszavonultak a Donyeck mellett fekvő Avgyijivka Zenit elnevezésű állásából a város délkeleti külterületére. Más források szerint az ukrán katonák elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni a kilátástalannak ítélt harctérről. Mára a hivatalos jelentés is megérkezett arról, hogy a város elesett. Teljes ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg Avdijivka várost a Donyec-medencében – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombat este a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Sojgu szerint „az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját” az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el, az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá.

A miniszter beszámolója értelmében az ukrán fél veszteségei a városért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

A hadseregtábornok közölte, hogy tart Avdijivka „megtisztítása”, valamint a várost elhagyó és az avdijivkai koksz- és vegyiüzemnél lévő ukrán egységek „blokkolása”. Elmondása szerint a folyamatos orosz tűz alatt csak néhány ukrán alegységnek szórványosan sikerült elhagynia Avdijivkát, fegyvert, hadfelszerelést hátrahagyva.

Sojgu rámutatott, hogy a háború előtt 37 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tette frontvonal eltávolítását a 18 kilométerre délebbre fekvő Donyecktől, amelyet így biztosítottak az ukrán tüzérségi csapásoktól. A miniszter szerint az orosz erők folytatják az offenzívát a Donyec-medencében. Putyin a Telegramon közölt üzenetben mondott köszönetet a város „felszabadításában” részt vett alakulatoknak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy nappal azután adta ki a visszavonulási parancsot, hogy a katonái elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni Avdijivkából.

Avdijivka a regionális központtól, Donyecktől északra található település. Itt található a nagy Avdiivka Kokszgyár, ami korábban a legnagyobb ukrajnai vállalat volt. A város lakossága a háború előtt 31 392 fő volt, de 2023 októberében már csak 1600 ember maradt a településen.

2023. február 22-én Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kyrylenko bejelentette, hogy Avdiivka csaknem teljesen megsemmisült. Márciusban az orosz csapatok megpróbálták bekeríteni a várost és ezzel együtt elfoglalni Bahmutot is, de nem jártak sikerrel. 2023. október 14-től Oroszország ismét komoly erőfeszítéseket tett a város bekerítésére, de csak korlátozott sikerrel és nagy veszteségeket szenvedett el, számos katonát és páncélost veszítve.

2024. január végén Avdijivka még ukrán ellenőrzés alatt maradt, de a város súlyosan megsérült. Február 17-én azonban Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok bejelentette, hogy elvesztették az uralmat a város felett, a katonai erőket kivonják, azaz visszavonulnak, hogy megóvják a még szolgálatot teljesítők életét.

(Kép forrása: Wikipedia)

Legnépszerűbb cikkeink