Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az orosz külügyminiszter szerint Brüsszel a hibás

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Orosz külügyminisztérium

A Moszkva és Brüsszel közötti kapcsolatok tudatos lebontásával vádolta meg az Európai Uniót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Készek vagyunk a problémák megvitatására. Amikor ez megfelel Oroszország érdekeinek is, akkor együttműködünk a klímaváltozás és a környezetvédelem kérdéseiben. De ezeknek a kapcsolatoknak a vázát Brüsszel kezdeményezésére bontották le tudatosan” – mondta Lavrov Moszkvában hétfőn, miután fogadta finn hivatali partnerét, Pekke Haavistót. Közölte, hogy Oroszország kész lesz a kapcsolatok helyreállítására, amint az EU véget vet a rombolásuknak. Mint mondta, a döntés Brüsszel kezében van.

Az orosz külügyminiszter szerint az EU szemet huny az ukrajnai és baltikumi oroszajkú lakosság jogainak durva megsértése, valamint az orosz nyelv és kultúra elleni támadások, továbbá az orosz tévécsatornák betiltása fölött. „Nem kell összetéveszteni az Európai Uniót Európával. Mi sehová sem szándékozunk elmenni Európából. Sok barátunk, sok hozzánk hasonlóan gondolkodó van a kontinensen. Velük folytatni fogjuk a kölcsönösen előnyös együttműködést” – hangoztatta.

Haavisto hangsúlyozta, hogy az EU fontosnak tartja megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé tennék az aktív párbeszédet Moszkva és az unió között. Mint mondta, Brüsszel „nehezen fogadta” három tagállama diplomatáinak kiutasítását. Méltatta az EU és Oroszország közötti gazdasági kapcsolatokat, valamint a diákcserét, és közölte, hogy az unió a kapcsolatok jelenlegi nehéz szakaszában is kiszámítható partnere szeretne lenni Moszkvának. Azonban leszögezte: „Finnország osztja az Európai unió álláspontját, amely a nemzetközi jogon és a demokrácián alapul.”

Haavisto a Moszkva és Brüsszel között fennálló problémák között említette az emberi jogok kérdését, egyebek között a Jehova tanúi szekta betiltásának, a pedofília címén elítélt Jurij Dmitrijev történész, valamint a gender- és szexuális kisebbségek csecsenföldi helyzetének, továbbá Alekszej Navalnij „betiltott vegyi fegyverrel történt megmérgezésének” ügyét, ami uniós szankciók egyhangú bevezetéséhez vezetett. Megerősítette, hogy az EU-országok elítélik Navalnij letöltendő szabadságvesztésre ítélését és a politikus szabadon bocsátását követelik. Kifejezte aggodalmát az orosz hatóságoknak a békés tüntetések részvevőivel szemben való fellépése, az őrizetbe vételek és az újságírók munkájának akadályozása miatt.

Lavrov megerősítette, hogy tárgyalópartnere felvetette neki Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letöltendő szabadságvesztésre ítélésének és a nem engedélyezett tüntetéseken részt vett három európai diplomatának az ügyét, amivel kapcsolatban elmondta neki, hogy milyen indokokra támaszkodik az orosz álláspont. Az orosz diplomácia vezetője szerint a Navalnij-ügy nem gyakorolt negatív hatást az orosz-finn kapcsolatokra.

MTI /PH

Legnépszerűbb cikkeink