Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szlovén külügyminiszter: Szlovénia nem fog eltávolodni az európai értékektől

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Wikipedia

 Anže Logar beszélt egy kicsit a magyar kormányfőről is.

 

„Szlovénia nem Magyarország” – bizonygatta Anže Logar szlovén külügyminiszter legutóbbi brüsszeli látogatásán. Logar ezt ugyan nem szavakkal, de diplomáciai módon nyilvánvalóvá tette az EU számára – írja a Politico.eu, szúrta ki a horvát Index.hr oldal.

Az év közepétől a jobboldali populista miniszterelnök, Janez Jansa kormánya veszi át az EU Tanácsának elnöki tisztségét. Logar azért látogatott Brüsszelbe, hogy eloszlassa a félelmet azzal kapcsolatban, hogy Szlovénia eltávolodna a széles körben elfogadott európai értékektől – írják.

Jansa egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök szoros szövetségese, erősen támogatja bevándorlóellenes retorikáját és politikáját – írják. Emellett Donald Trump nagy rajongója is, támogatta az amerikai választásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, és a Twitteren azt is kijelentette: „Joe Biden a történelem egyik leggyengébb elnöke lesz, ami miatt sok európai diplomata és néhány szlovén tisztviselő is aggódik”-írják.

Logar a Politico-nak azt mondta, Szlovénia az EU elnökségeként pártatlan, semleges közvetítő akar lenni, és nem ösztönzi Magyarország napirendjét a jogállamiság végrehajtásával kapcsolatos, az EU-val folytatott vitájában – írja a portál.

Logar a Szlovén Demokrata Párt (SDS) tagja, Janez Jansa pedig az elnöke. Logart az interjúban a Ljubljana és Budapest közötti szoros kapcsolatokról is megkérdezték. A külügyminiszter a Jansáról és Orbánról alkotott összehasonlításokat, mint politikai ikreket elutasította, emellett azt a kijelentést is, hogy Ljubljana elfordult volna az európai értékektől.

Logar elmondása szerint Ljubljana az EU elnöksége alatt azt a szerepet fogja betölteni, amit most Portugália, vagy a tavalyi év második felében Németország is.

Legnépszerűbb cikkeink