Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A lengyel kormány sírószobákat ajánl az életképtelen magzataikat megszülni kényszerülő nőknek

Létrehozva:

Ezzel könnyítenének a nők helyzetén.

Lengyelországban az Alkotmánybíróság tavaly döntött az abortusz teljes tilalmáról, amiből 2021 januárjában lett törvény. Az új szabályozás miatt országszerte tüntetésekkel tiltakoztak sokan az új rendszer ellen. 

Lengyelországban egyébként eddig is csak nagyon szigorú feltételekkel volt engedélyezett az abortusz, azonban az év elejétől lényegében teljesen betiltották. 

Az egyik lengyel kormánypárt, ezért úgy döntött, hogy igyekszik könnyíteni a nők helyzete. Készítettek egy törvényjavaslatot, az érintett kismamák védelmében. 

A csomag egyik fontos eleme, hogy a kórházakban ki kellene alakítani úgynevezett „sírószobákat”. Itt a súlyosan beteg, életképtelen magzatuk világra hozatalára kényszerített nők kiadhatnák fájdalmukat, felszabadultan gyászolhatnának, sírhatnának. Sőt, ha úgy döntenek pszichológus segítségét is kérhetnék – írja a notesofpoland.com. 

A lap szerint a baloldali sajtó is törvényjavaslatot írt, ez azonban arról szól, hogy ne lehessen megbüntetni azokat az orvosokat, akik végrehajtják az abortuszokat a korábbi szabályok szerint.  

 

Legnépszerűbb cikkeink