Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Döntőbe kell jutni az olimpiához

Létrehozva:

Fotó: MTI/Újvári Sándor

Mától vasárnapig Olaszországban, egészen pontosan Triesztben játszik olimpiai selejtezőtornát a magyar női vízilabda-válogatott. A cél természetesen az, hogy a lányok kiharcolják az ötkarikás játékokon való részvételt, ám ehhez minimum döntőbe kell jutni.

Egy év telt el azóta, hogy a lányok Európa-bajnoki bronzérmet szereztek, ám akkor még senki nem gondolta volna, hogy hosszú-hosszú időre tétmeccs nélkül marad csapatunk. A koronavírus-járvány azonban itt is közbeszólt, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a lányok kiharcolják a tavalyról idénre tolt olimpián való részvételt.

Ehhez viszont döntőbe kell jutni a ma kezdődő kvalifikációs tornán. A tavaly Európa-bajnoki bronzérmet szerzőkre épülő válogatott ma Izraellel, majd Kazahsztánnal és Görögországgal játszik. Nem túlzás azt állítani, hogy bár a csoportból való továbbjutás nem okozhat gondot, az elődöntőben már komoly erőpróba várhat a lányokra.  

Bíró Attila szövetségi kapitány ezzel tisztában is van, még az elutazás előtt elmondta, vélhetően az olaszok vagy a hollandok ellen sorra kerülő elődöntőre készülnek. Erre az izraeliek elleni első csoportmeccsen még nem sok esélyük lesz, de szerdán, a kazahok ellen már lehet néhány dolgot gyakorolni, a görögökkel szembeni összecsapás pedig komoly mérkőzésnek ígérkezik.

„Másfél mérkőzésünk lesz arra, hogy élesben gyakoroljuk, teszteljük azokat a dolgokat, amelyek itthon már egész tűrhetően mentek” – jegyezte meg a kapitány, aki elmondta azt is: gyakorlatilag mindegy, hogy az olasz vagy a holland csapat lesz az elődöntőbeli ellenfelünk, előbbi ugyanis a legutóbbi olimpián döntős volt, ráadásul hazai környezetben szerepel, utóbbi pedig minden világeseménynek éremesélyesként vág neki. „Teljesen mindegy, kivel játszunk, nyerni kell, és kész. Ha nem tudjuk megverni az elődöntőben valamelyiket, nem is érdemeljük meg az olimpiai indulást” – tette hozzá Bíró.

 

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros); mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC); tartalék kapus: Kasó Orsolya (FTC); tartalék mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink