Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tovább csúszhat Paks 2 építésének megkezdése, mert nincs elég ember még a tervek engedélyezéséhez sem

Létrehozva:

A szerződést már hét éve aláírták, de még mindig nem kezdődött meg az építkezés. Lehetséges, hogy a kormány célja az időhúzás.

Nem zárható ki. Jelenleg csak belső átcsoportosítással tudjuk megoldani a feladatellátást – ezt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) válaszolta a 444-nek. A lap afelől érdeklődött, hogy az OAH súlyos létszámhiánya

okozhat-e csúszást a paksi atomerőmű bővítésének engedélyezésében.

A 2új blokk felépítéséről szóló szerződést a magyar és az orosz kormány már hét éve aláírta, de még egy kapavágás sem történt, miközben az első új blokknak 2 év múlva már működnie kellene.

Az orosz fél tavaly nyáron adta be az építkezés engedélyeztetési dokumentációját, azonban az OAH-nak nincs elég embere, mert a magyar kormány takarékossági okokból 2019-ben a munkatársak 10 százalékának elbocsátására kötelezte az OAH-ot; azután pedig létszámstopot rendelt el.

Az atomerőmű bővítési terveinek „elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is több tízezer oldal terjedelmű” – írta az OAH jelentése.

Az OAH már 2018-ban kérte, hogy új embereket vehessen fel, de nem kapott rá engedélyt a kormánytól. A 444 szerint lehetséges, hogy a létszámkorlátozással

a kormány célja az engedélyeztetés lassítása,

mert a 2013-ban letárgyalt orosz – magyar szerződés feltételei egyáltalán nem tűnnek már előnyösnek: túl magas a hitelkamat, és a jelenlegi áramár mellett a beruházás költségeit sem lehet kitermelni, nemhogy nyereségesen üzemeltetni egy új atomerőművet.

Az orosz hitelt építkezés megkezdésétől függetlenül le kell hívni, a magyar kormány már óta fizeti – jellemzően egy másik hitelt vesznek fel erre a célra.

Legnépszerűbb cikkeink