Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Jávor Benedek: Paks 2-nek vége

Létrehozva:

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én. | MTI Fotó: Sóki Tamás

Az ellenzék kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását Kövér László házelnöknél március 2-ára.

Határozati javaslatuk szerint felszólítanák Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határozottan ítélje el az orosz katonai agressziót, fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az EU döntéseit, azonnal állítsa le a paksi bővítés engedélyezési eljárását és utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországról.

Orbán Viktor az állami hírtévének korábban már elmondta, az uniós szankciók ellenére is folytatná a paksi bővítést. Az Európai Bizottság erre reflektálva azt közölte az Euronews-szal, hogy erre egyelőre nem tudnak válaszolni, jelenleg Ukrajna megtámadására fókuszálnak. A testület szóvívője, Eric Mamer ugyanakkor hozzátette, az EU-orosz kapcsolatok jelenleg éppen ellenkező irányba tartanak.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviselője pedig azt közölte most, hogy Putyin háborúja miatt a paksi bővítést finanszírozó bank is tiltólistára került, így ez a Paks2 projekt végét jelenti. Jávor szerint a magyar kormány még nem nézett szembe a realitásokkal. „A beruházást a jelenlegi uniós szankciós környezetben nem lehet végigvinni. (…) A kormány kétkulacsos politikájának jele, hogy kitart a beruházás mellett” – mondta a Klubrádiónak.

Úgy véli, Orbán Viktor még mindig Moszkva felé riszál, amit azért tehet meg, mert az EU jelenleg komoly problémákkal küzd, de szerinte, ha az ukrán helyzet nem rendeződik, a projekt no-go zónába kerül.

„Nemcsak azzal követett el hibát a magyar kormány, hogy belevágott a Paks2 projektbe. Talán hatalmasabb probléma, hogy erre a lóra tettek fel mindent, és ez a ló most kiesett a versenyből. Az elmúlt években elmulasztották azokat a beruházásokat, amelyek lehetővé tették volna Magyarország energiabiztonságát és -ellátását a 2030-as évtizedre Paks2 nélkül is” – mondta, példaként felhozva a napelemadót és az átfogó épületszigetelési projektek hiányát.

Bár a paksi beruházás fővállalkozójaként ismert Roszatom azt közölte, hogy a feszültség dacára folytatódnak a munkálatok, az Európai Parlament (EP) kedden dönt egy ötpárti határozati javaslatról. Az ajánlás még szigorúbb szankciókat írna elő, ami érintené a Budapesten működő Nemzetközi Beruházási Bankot (az ellenzék által orosz „kémbanknak” nevezett pénzintézet) és a Roszatomot is – írja a Népszava. Az EP állásfoglalás viszont jogilag nem kötelező érvényű a tagállamoknak.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink