Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Budapesti egyetemek is segítenek

Létrehozva:

Ukrajnából érkezett menekültek a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án. | Fotó: Karancsi Rudolf

Nemcsak szállással, de oktatással és kreatív gyerekprogramokkal is segíti az ukrán háború elől menekülőket a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A Semmelweis Egyetem átveszi az orvostanhallgatókat, adományt gyűjt és orvosi segítséget ad.

A hazai felsőoktatási intézmények – köztük a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Egyetem – elsők közt jelentkeztek, hogy a maguk eszközeivel segítsék és támogassák az Ukrajnából érkező menekülteket. Több intézmény nem csak kollégiumait, de kurzusait is megnyitja a hazánkba érkező diákok előtt, és segíteni próbál családjaik elhelyezésében.

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Zugligeti úti campusa és kollégiuma hétfőn megnyitotta kapuit a háború elől menekülők előtt, akiket szállással és ellátással várnak. Az egyetem megnyitja kurzusait a design és művészeti szakokon tanuló migráló hallgatók számára, hogy folytathassák tanulmányaikat. Soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak a kárpátaljai magyar, illetve az ukrán fiatalok számára ősszel induló magyar és angol nyelvű egyetemi képzéseikre. Felnőttképzési programjuk, a MOME OPEN élő és online kurzusain is ingyenes helyeket biztosítanak a menekülteknek. Az egyetem pedagógusai a Budapestre érkező családok gyermekei részére játékos kreatív gyermekfoglalkozásokat tartanak, a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok számára pedig gyors kreatív felkészítést indítanak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a Vas utcai, korábban kollégiumként működő épületét ajánlotta fel a menekültek befogadására. A Semmelweis Egyetemen az Ukrajnából elüldözött orvostanhallgatók folytathatják tanulmányaikat: a hétvége során már tizenöt ukrajnai orvostanhallgatót fogadtak be kollégiumaikba, és törekszenek családjaik elhelyezésére is. A SOTE az oktatóknak is ajánl munkalehetőséget, emellett fogadja a Budapestre érkező akut és sürgős ellátást igénylő betegeket – jelentette be dr. Merkely Béla rektor az egyetem honlapján. Központi raktárukban (1102. Budapest, Liget u. 22.) adományokat gyűjtenek: vasárnapig minden nap 14 és 20 óra között várnak vény nélkül kapható gyógyszereket, kötszereket, bébiételt, pelenkát, tisztálkodószereket, maszkot és fertőtlenítőszereket, továbbá takarókat, hálózsákokat és tartós élelmiszert, amit az országos adománygyűjtés keretében juttatnak el az ukrajnai helyzet miatt bajba jutottak megsegítésére.

Legnépszerűbb cikkeink