Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Fegyverrel segít a Nyugat

Létrehozva:

FEGYVER ÉS ORVOSI ELLÁTMÁNY A TORREJONI LÉGIBÁZISON LENGYELORSZÁGBA 2022. FEBRUÁR 27-ÉN | FOTÓ: EYEPRESS VIA AFP

A nyugati országok összezártak Ukrajna mögött.

Az orosz támadás sikere átformálhaja a nemzetközi viszonyokat, így azon túl, hogy emberi és nemzetközi jogok sérülnek nap mint nap egy szomszédos országban, a Nyugat közös érdeke, hogy minél kevésbé legyen diadalmas Vlagyimir Putyin ukrajnai hadjárata.

Így látják ezt Finnországban is, az állam fegyvereket és lőszert küld Ukrajnának. Mint hétfőn közölték, a szállítmány 2500 gépkarabélyt, 150 ezer lőszert, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 ezer adagnyi élelmiszercsomagot tartalmaz. Ezt megelőzően katonai sisakokat, golyóálló mellényeket és elsősegély-felszerelést szállítottak az ukránoknak, illetve engedélyezték Észtországnak a Finnországtól vásárolt tábori tarackok átadását.

Nem sokkal a finn bejelentést követően Norvégia is közölte, hogy mintegy kétezer M72 típusú páncéltörő eszközt adományoz az országnak, szakítva eddigi politikájával, miszerint nem küld fegyvereket olyan nem NATO-tagállamoknak, amelyek háborúban állnak, vagy amelyeket fegyveres konfliktus veszélye fenyeget. 

A német kormány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából álló szállítmányt küldött Ukrajnának, és ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, illetve hogy Észtország átadjon az ukránoknak az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerekkel.

Csehország már több szállítmányt is küldött Ukrajnának. A fegyveradományok értéke több mint 600 millió korona, tartalmaz gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert is. 

Az Európai Unió szintén történelmi jelentőségű döntést hozott az orosz támadás miatt: nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, páncéltörő felszereléseket biztosít az ukránoknak, valamint üzemanyagot a tankokhoz és repülőgépekhez. 

Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy a magyar kormány nem enged át fegyverszállítmányokat a magyar-ukrán határon.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink