Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagy ostromra készülnek az oroszok Kijevben

Létrehozva:

Ukrán katona a kijevi Függetlenség terén 2022. február 28-án. | Fotó: MTI/EPA / Zurab Kurcikidze

Makai József szerint mindenki attól a pillanattól tart, amikor elfogy a városból az élelem. Helyszíni tudósítás az ukrán fővárosból.

Hétfőn estefelé légiriadók és robbanások is hallatszottak, de az éjszaka már valamivel csendesebb volt, mint eddig – jelentette Ukrajna ostromlott fővárosából, Kijevből Makai József, a 168 Óra főszerkesztője.

Az éj leple alatt hóréteg fedte el a várost, az emberekben viszont továbbra is komoly készültség van. Nemrégiben kaptak híreket arról, hogy egy igen jelentős orosz menetoszlop közeledik a város felé, reggel pedig már néhány légiriadó is hallatszott.

A hetilap főszerkesztője szerint az is a lélektani hadviselés eleme az oroszok részéről, hogy mindenkit megpróbálnak rávenni Kijev elhagyására. „Arra a kérik a város lakóit, hogy a déli korridorokat használva meneküljenek, és ez már jelzi, hogy valamivel nagyobb ostromra készülnek.” Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz, az egész városon egyre nagyobb a nyomás. Az az általános vélekedés, hogy a főváros már körbe van véve, és lassan bezárul az ostromgyűrű. Ez pedig nyilvánvalóan mindenkit megvisel.

Tapasztalatairól szólva Makai elmondta, hogy hétfőn reggel megszűnt a hosszú kijárási tilalom az ukrán fővárosban, amelynek az is célja volt, hogy óvóhelyeket alakítsanak ki. Azóta napközben leginkább a fegyveres katonák és a rendőrök vannak kint az utcán, no meg az önkéntesek. Az utcákon alapvetően nagyon kevés ember van, aki pedig kimerészkedik, legtöbbször ellátásért indul el. 

A több napos kijárási tilalom után arról szóltak a hírek, hogy az üzletek is megnyitották a kapuikat, azonban a 168 Óra főszerkesztője csak hosszas keresés után talált két boltot, ami nyitva volt – az ellátás pedig egyikben sem volt túl jó. Éppen ez a félelme a helyi városvezetésnek, és a kormányzatnak is: tartanak attól, hogy eljön az a pillanat, amikor elfogynak a készletek, és akkor már nagyon nehéz lesz kitartani.

A kárpátaljai tapasztalatokkal szemben az ukrán fővárosban egyelőre nincs komolyabb gond a bankkártyákkal. Makai József elmondta, a szállodában néha azt kérik hogy kártyával fizessen, néha pedig azt, hogy készpénzzel. Akkor kérnek készpénzt, amikor az kifogyóban van a kasszából. „Nem olyan általános itt a kártya használata, de ahol lehet amúgy is, ott most is tudtam vele fizetni” – osztotta meg tapasztalatait.

Legnépszerűbb cikkeink