Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Itt az ukrán hadsereg hivatalos jelentése

Létrehozva:

EGY UKRÁN KATONA VIZSGÁLJA A KIÉGETT OROSZ TANKOT UKRAJNÁBAN, 2022. MÁRCIUS 28-ÁN | FOTÓ: SZERGEJ BOBOK – AFP

A 168.hu birtokába került az Ukrán Védelmi Minisztérium napi jelentése az orosz-ukrán háborúról, amiben részletesen tájékoztatnak a háború menetéről, valamint a két fél egységeinek mozgásáról.

Az 50. nap

A háború ötvenedik, vagyis április 14-i napján az orosz hadsereg tovább erősíti a tüzérségi egységeit, hírszerzését, valamint az orvosi ellátást katonái számára Ukrajna keleti felében. „A megszállók továbbra is szisztematikus rakéta- és bombatámadásokat mérnek a katonai és polgári infrastruktúrára Harkiv, Donyeck és Zaporizzsja régiókban” – olvasható a jelentésben.

A kelet-ukrajnai Sziverszki irányában az oroszok átcsoportosítják egységeiket a brjanszki és kurszki területekről, amelyeket információik szerint a Belgorod és Voronyezs régiókban összpontosítanak. A Harkiv közeli Slobozhansky irányban az oroszok felderítést végeznek feltételezhetően azért, hogy újabb támadási pontokat találjanak az ukrán védelmen. Emellett továbbra is részleges blokád alatt van Harkiv, amit tüzérséggel lőnek. Az említett területen az oroszok folyamatosan átcsoportosítják az egységeiket, utánpótlásképpen.

Az oroszok számára sikertelen harcokról számoltak be a donyecki Tavrija irányában, Szlovjanszk és Kurahovo területén. Hasonlóan sikertelen támadások történtek a luhanszki Popasna területén. Folytatódnak a mozgósítások Donyeck és Luhanszk ideiglenesen megszállt területein. Ezért donyecki Horlivka városában naponta tartanak ellenőrzéseket a magán- és lakóházakban.

Ezenkívül megállapították, hogy az orosz parancsnokság 60-70 ezer ember mozgósítását tűzte ki feladatul a Donyecki Népköztársaság területén. Ezeknek a számoknak azonban eddig csak a 20 százalékát teljesítették.

Dél-Bug területén Oroszország igyekszik helyreállítani egységeinek harcképességét. A donyecki Oleksandrivka térségben az oroszok folytatják az offenzívát, hogy visszaszerezzék a Herszon régióban elvesztett területeit. A Donyecki és Luhanszki területen az ukrán erők nyolc ellenséges támadást vertek vissza és megsemmisítettek egy harckocsit, négy páncélos egységet, hat járművet és egy tüzérségi rendszert.

A fehérorosz fegyveres erők továbbra is az ukrán-fehérorosz határon látnak el feladatokat a Breszt és Gomel régiókban, ahol harci kiképzéseket tartanak. A fehéroroszországi Holmicsban az Orosz Föderáció és a Fehérorosz Köztársaság katonai rendőrei ellenőrző pontokon nézik át a civilik telefonjait, valamint arról tájékoztatják az ott élőket, hogy Ukrajna bármikor megtámadhatja Fehéroroszországot.

 

A 49. nap

A csütörtöki reggeli jelentés mellett a szerdai összesítő is eljutott hozzánk: akkor azt közölték, hogy továbbra is szisztematikus rakéta- és bombatámadás éri Harkiv és Zaporizzsja régiót. A Voliny, Poliszja és Sziverszkij irányában lelassult a háború menete, ezen területeken az orosz egységek nem hajtottak végre aktív akciókat. Az orosz sereg viszont támadó hadműveleteket próbál végrehajtani Szeverodonyeck, Rubizhne és Popasna (Luhanszki terület) települések területén. Pivdennobuzkij irányában az ellenség légi felderítést folytat az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek felderítése érdekében.

Az ukrán erők a donyecki és luhanszki régióban öt olyan motorizált gyalogezredről írt, amelyek szerkezetileg 5 zászlóaljból állnak, amikben 300-300 katonával bírnak. Ezen egységek személyzetének mindössze 5-10 százaléka rendelkezik harci tapasztalattal. Az ezredparancsnokság az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tisztjeiből áll. Ezeknek az alakulatoknak jelentős problémáik vannak a fegyverzet, lőszer és gyógyszerellátás terén.

A harkivi régió megszállt területein az oroszok megzavarták a mobilhálózatot. Emellett az orosz egységek agresszív információs és pszichológiai befolyást gyakorolnak a lakosságra. Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az oroszok az általuk kontrollált ukrán területeken is folyamatosan vesztítenek katonákat: március 20. és április 12. között Melitopol városában 70 orosz katona halt meg éjszakai járőrözés közben.

Szerdai összesítőjüket pedig az oroszok eddigi teljes becsült veszteségével zárták:

  • 158 repülőgép
  • 143 helikopter
  • 739 harckocsi
  • 1964 páncélozott, személyszállító jármű
  • 358 tüzérségi jármű
  • 64 légvédelmi rendszer
  • 115 MLRS (Többszörös indítású rakétarendszer)
  • 1429 egyéb jármű
  • 76 üzemanyagszállító jármű
  • 132 UAV
  • 7 hajó
  • 25 „különleges felszerelés”
  • 4 operatív és taktikai rakétarendszerek indítóállványai
  • kb. 19800 orosz katona

Legnépszerűbb cikkeink