Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Keljfeljancsi: Szabályozni kéne a közösségi médiát

Avatar

Létrehozva:

Csepeli György szociológus, Ughy Attila fideszes fővárosi képviselő, és Szentiványi István, a Liberális Párt külpolitikusa volt Fiala János vendége kedd reggel a 168 Óra közösségi felületein futó, Keljfeljancsi című online élő műsorban. A résztvevők a járvány hatásait és a Capitolium-i botrányt elemezték.

Csepeli György szerint a világjárvány arra figyelmeztet minket, hogy az erőforrásaink elapadhatnak, az emberiség beteg, és az élet, amiben élünk fenntarthatatlan. Fiala felvetette, hogy vajon van-e létjogosultsága egy ilyen helyzetben a szakértői kormányzásnak, hogy inkább a tudósok alakítsák a napi politikát, de Csepeli szerint ez éppoly illúzió, mint a populizmus felszámolásának a lehetősége. Ahol gondolat van, ott politika nincs, hiszen a politika akarat – tette hozzá. Ughy Attila a XVIII. kerület volt polgármestere arról beszélt, az amerikaiak most nem véletlenül vitatkoznak a social media helyzetről, ugyanis Donald Trump fiókjának zárolása nem elfogadható. A Facebook és társaik túl sokat tudnak rólunk, miközben teljesen átláthatatlan módon működnek – mondta. Senki nem tudja, milyen elvek alapján tiltanak le valakit. Ez nem a demokrácia, hanem az önkény megvalósulása – véli a képviselő, aki szerint alapvető, transznacionális szabályozásra lenne szükség.

Ughy Attila szerint ezek a techcégek nemcsak a lokációhoz, vásárlási szokásokhoz, de az egészségügyi adatokhoz is hozzáférnek, hogy például gyógyszert ajánljanak nekünk, ami súlyos visszaélésekre ad lehetőséget. Az pedig, hogy még egy állam népképviseleti rendszerébe is beavatkozik, tarthatatlan-  tette hozzá.

A probléma, hogy ezeknek  médiumoknak nincs valódi versenytársuk, ezért ha megfosztanak valakit a megnyilvánulás lehetőségétől, az másképp nehezen jut el a közönségéhez – folytatta a vitás témát Szentiványi István. A politikus szerint számos országban attól tartanak, hogy a szabályozás következményeként az állam korlátozná a véleményeket. Szentiványi szerint a legjobb az lenne, ha a Facebook, vagy a Twiter úgy dönt, hogy felfüggeszt egy tartalmat, egy független bíróság előtt megtámadható volna a döntés, ezáltal pedig biztosított lenne a korrekciós lehetőség. 

Legnépszerűbb cikkeink