Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Navracsics Tibor: Európa folyamatosan veszít jelentőségéből, de nincs még veszve

Létrehozva:

Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A kormánybiztos arról beszélt Fiala János műsorában, a 168 óra online felületein látható-hallható Keljfeljancsiban, hogy Temesvár és Veszprém 2023-ban együtt rendezheti meg az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

Az elmúlt ezer év során soha semmilyen kapcsolat nem volt Temesvár és Veszprém között, lévén teljesen más orientációjú városok, az viszont, hogy 2023-ban közösen rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot, végre összehozhatja a két települést – mondta Navracsics Tibor péntek reggel a 168 óra online Keljfeljancsiban.

Az EKF-ért felelős kormánybiztos felidézte: eredetileg egy brit partnervárosra számított Veszprém, illetve a Balaton régió, ám miután a szigetország kilépett az EU-ból, Veszprém egyedül maradt. Aztán rögtön két partnere is lett: a romániai Temesvár és a görög Elefszína, mely városok a 2021-ben lettek volna Európa kulturális fővárosai, ám a pandémia miatt az Európai Bizottság úgy döntött, az idénre tervezett EKF-programokat elhalasztják. A Temesváriakkal a kormánybiztos elmondása szerint már folyik az egyeztetés, a görögökkel később tárgyal Veszprém

Ezután arról beszélgetett vendégével Fiala János, hogy míg korábban a Szovjetunióval való küzdelem határozta meg Európa és az Egyesült Államok életét, a hangsúly mára áttevődött Kínára, s ez szükségszerűen magával hozta az európai térség jelentőségének csökkenését.

Az általunk ismert történelem egy szakaszában minden fontos dolog a Földközi-tenger térségében zajlott, ezt a szerepet később az Atlanti óceán térsége vitte, ma pedig a Csendes óceán térségén van a hangsúly. Navracsics úgy véli, vannak ennek kellemes vonzatai is, például, hogy Európa kevésbé frontvonal, mint korábban. Ez viszont azzal is együtt jár, hogy a földrész veszít a jelentőségéből. Ugyanakkor viszont úgy véli a kormánybiztos, hogy bár Európa most nehéz, válságokkal teli időszakon megy keresztül, némi átstrukturálódás után ismét emelkedő pályára áll majd. „Nincs még veszve Európa” – így Navracsics.

 

Legnépszerűbb cikkeink