Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már tesztelik nálunk a később az utazást lehetővé tevő vakcinaigazolványt

Létrehozva:

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Izlandon már használják is.

Egy hónapig teszteli Magyarországon az észt Guardtime azt oltási információs platformot, amely vakcinaigazolványként szolgálhat a jövőben. A tesztidőszak február végéig tart – ezt közölte a 24.hu megkeresésére a cég. Ezzel utazáskor, szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

Jüri Ratas azóta már lemondott észt kormányfő 12 állam miniszterelnökét kereste fel 2020 decemberében, és a VaccineGuard esetleges teszteléséről akkor el is kezdődtek a konzultációk. Magyarország az elsők között mondott igent a projektre, aminek tesztelése . Észtországban és Izlandon már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot.

A cég közlése szerint az egy hónapos tesztidőszak lényege, hogy átfogó képet kapjanak arról, a VaccineGuard funkciói kielégítik-e Magyarország igényeit. Cél, hogy az oltási tanúsítványok kiadását és az oltási kampányok lebonyolítását is hatékonyabbá tegyék. Erre minden esély megvan, a Guardtime technológiája ugyanis nemcsak oltási igazolásként szolgálhat nemzetközi szinten is, de valós időben követi a vakcinák mozgását, egyúttal visszacsatolást ad a gyógyszergyáraknak az oltóanyagok felhasználásával kapcsolatban. Mindezt úgy, hogy a személyes adatok védelmére komoly hangsúlyt helyeznek.

Arról még nincs döntés, hogy konkrét plasztikkártya vagy digitális igzolás lesz, erről a projektben résztvevő kormányok dönthetnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik Kormányinfón beszélt nemrégiben arról, hogy elképzelhető, hogy idővel más szabályok vonatkoznak majd a beoltottakra. Példaként említette, lehet, hogy ők este 8 után akár mentesülhetnek a kijárási tilalom alól.

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink