Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Orbán úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?” – kérdezték, és a miniszterelnök válaszolt

Létrehozva:

Olyan témákat feszegettek, amiről eddig nem nagyon volt lehetőség olvasni.

A Stern Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel készített „Orbán Úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?” – című interjújában a magyar miniszterelnök arról is beszélt, mi történne, ha valamelyik gyereke azzal a vallomással fordulna hozzá, hogy meleg – írja a Hvg.hu

„Nagy próbatétel lenne, de ettől eddig a Jóisten megkímélt. A feleségem és én a gyermekeinket természetesen mindig szeretnénk, a hajlamaiktól teljesen függetlenül” – mondta Orbán, írják.

A riporter a témát tovább fűzve rákérdezett arra is, hogy mi történne, ha ugyanő ráadásul egy gyereket is örökbe akarna fogadni, felemlegetve, hogy a kormánypárt épp egy nemrégiben elfogadott alkotmánymódosítással kívánja megakadályozni, hogy az azonos nemű párok ezt megtehessék – írják. A miniszterelnök azt felelte: „A feleségem és én természetesen minden esetben elgondolkodnánk azon, hogyan tudunk segíteni a gyermekünknek. Keresztények vagyunk, és minden Istennél van: az ítélet, a büntetés, és a kegyelem is”.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen esetleges személyes érintettség megváltoztatná-e azt, amit a kormányfő a politikáról és a törvényről gondol, Orbán Viktor azt válaszolta:

„Esküt tettem az alkotmányra, és ott az áll, hogy a család nőből és férfiból áll. Egyébként ez nem intoleráns. Van egy nézőpontom, egy másik embernek pedig van egy ettől eltérő álláspontja, amivel nem értek egyet. És mivel együtt kell élnünk, igyekszünk megtalálni a közös hangot. Ez a tolerancia” – írják.

A Stern riportere az idegengyűlölet és iszlámellenesség kérdést is feszegette az interjú alatt, kíváncsi volt ugyanis arra is, hogy miként reagálna Orbán Viktor, ha az egyik lánya hirtelen egy muszlim barátjával állna előtte  – írják.

„Valószínűleg még azt is megkérdezném: jól megfontoltad? És amennyiben a válasz „igen”, azzal véget is érne az én feladatom. A szülők nem élhetik a gyermekeik életét. Valószínűleg azt gondolnám magamban, hogy a jóisten hozta a döntést. Az ember attól függetlenül szereti a gyerekeit, hogy azok milyen utat választanak maguknak.” – mondta a magyar miniszterelnök a lap szerint.

Az MTI összefoglalójában többek között szerepelt a Magyarország uniós tagságát, a magyar média helyzetét, vagy a menekülthelyzetet érintő kérdéseket, de kimaradtak belőle azok a személyes jellegű kérdések, amellyel a miniszterelnököt a magyar sajtónak eddig nem nagyon volt még esélye szembesíteni.

Legnépszerűbb cikkeink