Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon László: Nincs jobb- és baloldali vakcina

Létrehozva:

Fotó: Bazánth Ivola

A politikussal Fiala János beszélgetett Keljfeljancsi című műsorában.

Nemzeti konzultációt indít a kormány a járványügyi korlátozások feloldásáról, miközben nem teljesen világos, hogy a járványügyi védekezésen belül melyek azok a kérdések, amelyek a szűk szakmára tartoznak, és melyek azok, amikről a népet is meg lehet kérdezni.

Nem szabadna a vakcinából politikai kérdést csinálni – többek között ezt mondta tegnap  Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök arról is beszélt, hamarosan nemzeti konzultáció indul a nyitásról, majd később arról, hogy ha lesz elég vakcina, fokozatosan elindulhat a korlátozások feloldása. Fiala János a miniszterelnök kijelentéseinek ellentmondásairól L. Simon Lászlót kérdezte Keljfeljancsi című reggeli műsorában.

A műsorvezető szerint a miniszterelnök maga is tevékenyen hozzájárult, de legalábbis hagyta, hogy a kérdés pártpolitikai síkra terelődjék. L. Simon László erre azt mondta, bár pontosan nem tudja, Orbán Viktor mire gondolt, de abban egyetért a miniszterelnökkel, hogy a járványkezelés nem lehet pártpolitikai ügy.

„Nincsen jobboldali és baloldali vakcina, nincsen jobboldali vagy baloldali páciens, nincsen jobboldali vagy baloldali egészségügy, nincsen jobboldali vagy baloldali vírus. Egy válság van, aminek a kezeléséhez javarészt az fog hozzájárulni, hogy a társadalom nagyobb része be lesz oltva, tehát kialakul a nyájimmunitás” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Fiala János erre felvetette, hogy a kínai és orosz vakcináknak a Magyar Orvosi Kamara szerint nincs magyar nyelvű alkalmazási előírása. L. Simon erre úgy reagált: a magyar egészségügyi hatóság az ő tudomása szerint jóváhagyta a vakcinákat, azok az orvosok pedig, akik ezt a szakmai döntést meghozták, felelősséget vállalnak ezért.

A nemzeti konzultációval összefüggésben a műsorvezető értetlenségének adott hangot, miközben a kulcsfontosságú döntéseket szakmai szereplők hozzák meg, miért kell járványügyi szakmai kérdésekben mégis a népet kérdezni. L Simon erre azt mondta, bár nem ismeri a konzultáció kérdéseit, azok nyilván nem az oltás beadására vonatkoznak majd.

PH

Legnépszerűbb cikkeink