Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Franciaországban erősödik a járvány terjedése

Létrehozva:

A kormány nem zárta ki, hogy januárban ismét lezárás jöhet.

Emmanuel Macron francia államfő keddre összehívta a védelmi tanács ülését, miután az ország keleti részein erősödik a koronavírus-járvány terjedése.

A francia elnöki hivatal hétfői bejelentését megelőzően Olivier Véran egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban nem zárta ki, hogy a franciáknak harmadik alkalommal is karanténba kell vonulniuk, ha országosan is romlik a járványhelyzet.

A hivatalos tájékoztatás szerint a védelmi tanács a karácsonyi ünnepek utáni járványhelyzetet értékeli, és megvizsgálja, hogy szükségesek-e újabb korlátozások.

Az egészségügyi tárca szerint három keleti régióban (Grand-Est, Bourgogne-Franche-Comté és Alpes-Maritimes) van ok aggodalomra, de „ezeken a régiókon kívül máshol nem kapott olyan erőre a járvány, hogy jelenleg országos karantént indokolna”.

Ha nem is ezen a héten, de a kormány nem zárta ki, hogy januárban ismét lezárás jöhet, amennyiben az év végi ünnepek után a járványnak egy harmadik hulláma éri el az országot.

Mathieu Klein, a keleti Nancy polgármestere hétfőn már elkerülhetetlennek nevezte, hogy Elzászban helyi szintű karantén lépjen életbe a járványhelyzet romlása miatt, és azt is kérte a kormánytól, hogy a járvány által leginkább sújtott régiókban gyorsítsa fel az oltási kampányt. Elmondása szerint a helyi kórházakban már karácsony előtt is feszült volt a helyzet, a betegek száma három hete emelkedik.

„Soha nem zárunk ki olyan intézkedéseket, amelyek szükségesek lehetnek a lakosság megvédésre. Ez nem jelenti azt, hogy a döntés megszületett, de óráról órára figyeljük a helyzetet” – mondta az egészségügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő lapnak adott interjúban.

A Le Parisien című napilapban hétfőn egy kormányzati forrás annyit közölt, hogy „nem zárjuk ki, de ez nem jelenti azt, hogy most napirenden van” a karantén.

„Olivier Véran rendszeresen egyeztet a helyi vezetőkkel. Figyelünk rájuk. Helyi intézkedések nem kizártak” – jelezte a kormányzati forrás.

Az illetékes hatóságok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a karácsonyt megelőző héten több mint 2 millióan vettek részt szűrésen, s emiatt is emelkedett a napi esetszám. A kormány mindenesetre sikerként értékelte az október végétől hat hétig tartott általános karantént, ugyanis ennek köszönhetően a franciák szabadon ünnepelhették a karácsonyt.

„Az ünnepek előtti karanténnak köszönhetően lehetővé vált az oldott hangulatú ünnep” – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter, aki szerint a lakosság mentális egészsége is nagyon fontos.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink