Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Niedermüller Péter: Alkotmányellenes a kormány rendelete

Létrehozva:

A VII. kerület polgármestere alkotmányellenesnek nevezte a kormánynak azt a rendeletét, amelyben megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy adót vessenek ki, vagy változtassanak a már meglévők mértékén.

A magyar kormány rendeletben tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben helyi adókat vessenek ki, vagy az adók mértékét emeljék. Teszi ezt a kormány, mondván, hogy ily módon védik a családokat és a vállalkozásokat – kezdte Facebookra feltöltött videójában Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármestere. Hozzátette, hogy ez a rendelet veszélyezteti az uniós támogatások Magyarországra érkezését.

„Van itt azonban egy másik probléma is. Az Alaptörvény 32. cikkének „h” bekezdése nagyon világosan kimondja, hogy a helyi önkormányzat dönt a helyi adókról és azok mértékéről” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ezért a kormány rendelete Alkotmányellenes. Erzsébetváros azonban meghozta a rendeletét az adókkal kapcsolatban, amit majd elsejével életbe is léptetnek, visszavonni nem fogják.

„Amennyiben a Kúrián ezzel kapcsolatban eljárás indulna ellenünk, akkor állunk az Alkotmánybírósági vizsgálat elé” – zárta Niedermüller. 

 

Legnépszerűbb cikkeink