Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Áttörés az afgánközi tárgyalásokon

Létrehozva:

Az afgán kormány és az ellene lázadó tálib radikális iszlamisták képviselői szerdán közölték, hogy előzetes megállapodást értek el a béketárgyalások folytatásáról.

A hírt Náder Náderi, a kormány tárgyalócsapatának tagja közölte a Reuters hírügynökséggel. A tálibok szóvivőjükön keresztül erősítették meg az értesülést a Twitteren.

A felek között született – a 19 éve tartó háború során első írásos – megállapodást üdvözölte az ENSZ és az Egyesült Államok.

A Reuters hírügynökség szerint a megállapodás további egyeztetéseknek ágyaz meg, és áttörésnek tekinthető, mivel lehetővé teszi a felek számára, hogy lényegesebb kérdésekről folytassák a tárgyalásokat, köztük a tűzszünetről.

Az afgán kormány és a tálibok képviselői az Egyesült Államok ösztönzésére hónapok óta tárgyalásokat folytatnak a katari Dohában. A felek ennek ellenére továbbra is hadban állnak egymással Afganisztánban, a tálibok nem hagynak fel a kormányerők elleni támadásokkal.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja – aki hozzájárult az afgánközi tárgyalások megvalósulásához – elmondta, hogy a felek egy három oldalas megállapodást készítettek elő, amelyben lefektették a szabályokat és az eljárás menetét a politikai folyamatok ütemtervéről és az átfogó tűzszünetről szóló tárgyalásaikhoz.

A tálib felkelők a tárgyalások kezdeti szakaszában visszautasították a fegyvernyugvás lehetőségét nyugati országok és nemzetközi szervezetek felhívásai ellenére. A radikális iszlamisták közölték: csakis akkor kerülhet napirendre a tűzszünet, ha sikerült lefektetni a tárgyalások alapjait.

Deborah Lyons, António Guterres ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja a Twitteren üdvözölte a “pozitív fejleményt” hozzátéve, hogy “ez az áttörés ugródeszkául szolgálhat az afgánok által vágyott béke eléréséhez”.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően az Egyesült Államok és szövetségesei katonailag beavatkoztak Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink