Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Hatvan katona és negyven civil eshetett azeri fogságba

Létrehozva:

Legalább hatvan karabahi katona van azeri fogságban – közölte szerdán Artak Beglarján, a vitatott hovatartozású régió ombudsmanja.

 

Beglarján szerint a hadifogságba esett katonákon kívül csaknem negyven civil is az azeri erők őrizetébe került, illetve eltűnt.

Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes a jereváni orosz nagykövettel tartott megbeszélésén a hadifoglyok “mindenkit mindenkire” elve alapján történő kicserélését szorgalmazta.

Örményország az utóbbi napokban ismételten azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy késleltetni próbálja a fogolycserét.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia. A karabahi hatóságok szerint több mint 1740 katonájuk esett el a harcokban. Azerbajdzsán nem közölte saját katonai veszteségeit.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a tűzszünetről. A megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére orosz békefenntartókat vezényeltek. Az orosz védelmi tárca keddi közlése szerint már több mint 27 ezer menekült tért vissza otthonaiba.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink