Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem csökken a feszültség az örmény–azeri határon

Létrehozva:

Fotó: AFP / Andrey Borodulin

Egy örmény katonai alakulat behatolt Azerbajdzsán területére, és ott hadállást próbált kiépíteni – közölte a bakui védelmi minisztérium.

Örményország cáfolta és félretájékoztatásnak minősítette az azeri bejelentést.

„Június elsején (helyi idő szerint) este nyolc óra tájban az örmény hadsereg egy körülbelül negyvenfős alakulata behatolt Azerbajdzsán területére a Kelbadzsari járás Armudlu településének térségében, és ott pozíciót alakított ki. Az azeri hadsereg intézkedéseinek eredményeképpen az örmény katonákat kiszorították a köztársaság területéről” – áll a tárca közleményében.

A minisztérium szerint a művelet során nem került sor fegyverhasználatra. A védelmi minisztérium a történteket az örmény fél újabb provokációjának minősítette.

Az örmény védelmi tárca cáfolta, és félretájékoztatásnak nevezte az azeri állítást. „Az azeri védelmi minisztérium újabb hamis információt tett közzé. Azt állította, hogy június elsején este negyven örmény katona átkelt az Azerbajdzsánnal közös határon, de az azeri hadsereg visszaszorította őket korábbi állásaikba. Ezt az értesülést az azeri katonai-politikai vezetés terjeszti, hogy félrevezesse a nemzetközi közösséget” – szögezte le a jereváni minisztérium.

A tavalyi hegyi-karabahi háború nyomán az örmény Szjunik és Gegarkunik tartomány határtérségében május 12. óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy hat örmény katonát fogott el, amikor szabotázs céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de azt hangsúlyozta, hogy azok nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen belül.

Az örmény-azerbajdzsáni határon kialakult feszült helyzet miatt felfüggesztette tevékenységét a gazdasági kapcsolatok és infrastrukturális projektek fejlesztésére létrehozott örmény-orosz-azeri bizottság – közölte Mher Grigorján örmény miniszterelnök-helyettes kedden a jereváni parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: keddtől nem folytatódik a bizottság munkája, mert a hatékony és eredményes munkához megfelelő háttérre van szükség. Kijelentése arra vonatkozott, hogy az utóbbi időben feszültté vált a helyzet az örményországi Szjunik és Gegarkunik tartományok Azerbajdzsánnal szomszédos határán.

Grigorján úgy vélekedett, amikor ilyen helyzet van a határon, nem lehet konstruktívan együttműködni. „Ezen a szinten megszakadtak a kapcsolatok, meglátjuk, mi lesz ezután” – magyarázta. Szerinte Jereván mindent megtesz a határon kialakult helyzet békés és diplomáciai úton történő megoldása érdekében.

Január 11-én Moszkvában Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán vezetői abban állapodtak meg, hogy a három ország miniszterelnök-helyettesi szinten munkacsoportot hoz létre a közlekedési és gazdasági kapcsolatok kiépítésére összpontosítva Hegyi-Karabahban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink