Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Ismét tüntettek a kormányukat hazaárulónak tekintő örmények Jerevánban

Létrehozva:

Az a bajuk, hogy Örményország békét kötött Azerbajdzsánnal. 

Ismét több ezren vonultak utcára kedd délután Örményország fővárosában, a tüntetők Nikol Pasinján kormányfő távozását követelik a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus szerintük rossz kezelése miatt.

Az örmény ellenzéki erők és támogatóik hetek óta a miniszterelnök lemondását sürgetik, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében.

Helyszíni tudósítások szerint a demonstrálók kormányzati épületek közelében gyülekeztek, azt skandálva, hogy „Nikol, takarodj!”. Többen pedig sátrakat állítottak fel Jereván főterén, kinyilvánítva, hogy „addig maradnak, amíg csak szükséges”.

Kisebb volumenű tiltakozások az ország más részein is voltak, több helyen a résztvevők utakat torlaszoltak el. Ellenzéki csoportok országos sztrájk meghirdetését is kilátásba helyezték.

Hegyi-Karabahban még szeptember 27-én kezdődtek újabb összecsapások az örmény fegyveres erők és az azeri hadsereg között, amely offenzívát indított az örmények által az 1990-es években elfoglalt területek visszaszerzésére.

A konfliktus lezárásáról Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikol Pasinján november 9-én írt alá nyilatkozatot. A tűzszüneti megállapodás szerint az azeri és örmény erők addig elfoglalt állásaikban maradnak. Több járás visszakerült Azerbajdzsán ellenőrzése alá, a demarkációs vonal mentén pedig kétezer orosz békefenntartót telepítenek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink